Jakie możliwością mają piece konwekcyjno-parowe Convotherm?

Convotherm jest spółką zależną grupy Welbilt, która prowadzi działalność na całym świecie, zapewniając w pełni zintegrowane profesjonalne systemy kuchenne. To właśnie Convotherm projektuje najnowocześniejsze technologicznie, innowacyjne piece konwekcyjno-parowego już od ponad 40 lat.

Piec konwekcyjno-parowy jest zawsze sercem kuchni. Dlatego klienci nie potrzebują  jedynie pieca jako urządzenia, oni potrzebują po prostu partnera, który podziela ich aspiracje do ciągłego doskonalenia się i osiągania coraz lepszych rezultatów. Wszyscy klienci, bez względu na styl restauracji i jej  wielkość starają się zawsze być coraz lepsi w tym co robią. To niezależnie od tego, czy tworzą coraz bardziej ekscytujące dzieła kulinarne, wykonują swoją pracę w kuchni bardziej wydajnie czy oferują szersze menu dla swoich gości.

Dzięki dwóm liniom produktów Convotherm mini i Convotherm 4 piece zaspokajają wszystkie obecne potrzeby klientów. Wybiegają w przód, zaskakując ich pomysłami i rozwiązaniami na przyszłość. Rozwiązania technologiczne Convotherm zostały zaprojektowane w taki sposób, aby były one użyteczne, łatwe w obsłudze, trwałe, innowacyjne i estetyczne, bez względu na to, jakim wyzwaniom muszą sprostać.

Convotherm już od 45 lat wprowadza istotne patenty i innowacje na skalę światową. Chce podnosić poprzeczkę pod względem jakości, wydajności pieców konwekcyjno-parowych, dla dobra  klientów i  dla każdego, kto chce współpracować z firmą. Od samego początku decydowała o tym prawdziwa pasja i zapał firmy do wprowadzania najlepszych rozwiązań.

Trzeba pamiętać, przynajmniej o  kilku najważniejszych osiągnięciach Convotherm, które miały miejsce od czasu powstania firmy i wyznaczały trendy dla innych producentów pieców na świecie:

1982 – opracowano i opatentowano pierwszy  na świecie piec konwekcyjno-parowy
z energooszczędnym zamkniętym systemem komory;

1994 – opatentowano pierwszy na świecie piec konwekcyjno-parowy z wsuwanymi (chowanymi) drzwiami;

1995 – w firmie wprowadzono systemy zapewnienia jakości i od tego czasu są tam produkowane piece konwekcyjno-parowe z certyfikatem DIN ISO 9001;

2000 –  wprowadzono systemy zapewnienia jakości dotyczące ochrony środowiska DIN ISO 14001;

2002  – w piecach Convotherm zastosowano w  pełni automatyczne czyszczenie, dzięki   systemowi  ConvoClean , który został opatentowany;

2004 –  wprowadzono serię urządzeń +3 z przełomową, opatentowaną przez Convotherm technologią: Advanced Closed System (ACS), a także z możliwością  osuszania komory pieca Crisp & Tasty;

2006 – wyprodukowano  najmniejszy na świecie piec konwekcyjno-parowy
o powierzchni zaledwie 0,31 m² i wprowadzono do produkcji serię urządzeń MINI;

2007 –  po raz pierwszy na świecie zastosowano i opatentowano  panel dotykowy easyTouch do programowania pieca konwekcyjno-parowego bez dodatkowych elementów sterujących;



2009 – opatentowano i wprowadzono tzw. klamki higieniczne produkowane
z innowacyjnego materiału, wzbogaconego jonami srebra, co zapewnia stałe  antybakteryjne działanie i redukuje przenoszenie bakterii;

 2010 – zastosowano program oszczędzania energii ecoCooking;

2012 –  opracowano serię pieców ConvoBake, przeznaczonych dla branży piekarsko-cukierniczej;

2014 –  wprowadzono najnowocześniejszą serię pieców konwekcyjno-parowych Convotherm 4;

2018 – wprowadzono nową serię pieców Convotherm mini i Convotherm mini black 
z obudową w czarnym kolorze;

2019 –  odbyła się  premiera pieca Convotherm 4 BAKE z nowym okapem kondensacyjnym;

2020 – wprowadzono na rynek piece ConvoSense – pierwsze na świecie wielofunkcyjne piece z całkowicie automatycznym systemem gotowania AI. Piec rozpoznaje produkt i sam dobiera dla niego  proces gotowania.

Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych serii Convotherm 4 to wprowadzenie  najwyższej  jakości  do profesjonalnej kuchni. Urządzenia te występują w 7 rozmiarach,
a każdy z nich w sześciu różnych wariantach.

Piece Convotherm charakteryzują się przejrzystym i w pełni funkcjonalnym designem, który jest idealnym rozwiązaniem podczas gotowania typu „front cooking”. Zaprojektowano tę serię pieców ściśle według zasady „kształt podąża za funkcją”. Convotherm to przejrzysty design w połączeniu z nowym wymiarem wygodnej,  intuicyjnej obsługi i przyjaznego serwisu.

W piecach Convotherm zastosowano nowy standard niezawodnego mycia. ConvoClean+ opracowano w celu uzyskania maksymalnej skuteczności podczas czyszczenia pieców, przy minimalnym zużyciu środków myjących i wody. W pełni zautomatyzowany system mycia pozwala pracownikom kuchni unikać kontaktu
z substancjami chemicznymi.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Obniżenie kosztów eksploatacyjnych w piecach Convotherm odbywa się poprzez zminimalizowanie zużycia energii, a także wody podczas pracy tych urządzeń.

Warto zauważyć, że podczas produkcji urządzeń w fabryce w Eglfing, wykorzystywany jest prąd z elektrowni wodnej. Także ciepło dostarczane z biomasy. Jak widać właściwa polityka energetyczna ma dla firmy kluczowe znaczenie, także na etapie produkcji urządzeń.

Zastosowany w piecach zamknięty system ACS+ zapewnia najbardziej równomierne wyniki pieczenia – zawsze optymalnie dostosowane do potrzeb klientów.

Piec konwekcyjno-parowy serii mini jest doskonałym urządzeniem kuchennym do: pieczenia, grillowania, gotowania na parze, zapiekania. Także smażenia, podgrzewania potraw, a przy tym ma niewielkie wymiary co sprawia, że urządzenie takie zmieści się w każdej kuchni. Poprzez dużą szybę doskonale widać co znajduje się w środku pieca. Dzięki wysokiej jakości wykończenia urządzenie bardzo dobrze prezentuje się w restauracjach i sklepach podczas gotowania przed oczami gości.

Warto dodać, że marka Convotherm Elektrogeräte GmbH i piec konwekcyjno-parowy Convotherm 4 został laureatem nagrody „ICONIC  Award 2018: Innovative Interior”.

ICONIC WORLD jest to międzynarodowa platforma sieciowa dla architektów
i deweloperów z branży meblarskiej. Prestiżową nagrodę „ICONIC Award: Innovative Interior” przyznaje niemiecka Rada ds. Wzornictwa, organ zajmujący się projektowaniem i marką w Niemczech. Jest jednym z wiodących na świecie centrów kompetencji w zakresie komunikacji i zarządzania marką w dziedzinie projektowania zorientowanym na firmy z branży meblowej, a także ich partnerów w zakresie projektowania i architektury wnętrz.

Convotherm jest jedną z marek oferowanych przez grupę Welbilt, która prowadzi  działalność w Ameryce, Europie i Azji.  Welbilt dostarcza wiodące marki urządzeń przeznaczonych do profesjonalnego użytku, takie jak Cleveland ™, Convotherm®, Crem ™, Delfield®, Fitkitchen®. Także Frymaster®, Garland®, Kolpak®, Lincoln®, Manitowoc® Ice, Merco®, Merrychef® i Multiplex®. Więcej informacji o Welbilt oraz o oferowanych przez firmę urządzeniach uzyskasz u doradcy firmy Koree.

Zapraszamy na spotkanie! W firmie Koree można otrzymać wszystkie informacje  na temat możliwości pieców konwekcyjno-parowych Convotherm. Tel. 22 755 65 75.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.