Od kilku miesięcy w każdy weekend juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy trenują w Instytucie Kulinarnym, przygotowując się do Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie. Od 3 października przez kolejne 6 tygodni każdy może spróbować mistrzowskich dań podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same dania zaserwują jurorom zmagań w Luksemburgu.
Kadra odbywa cykliczne treningi, przygotowujące do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022. Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych. Zmagania finałowe będą odbywały się w dwóch konkurencjach. Restaurant of Nations, która będzie symulacją restauracji i zadaniem kadry jest przygotowanie trzydaniowego menu dla 70 osób. Druga część zmagań to Chef’s Table. Tu reprezentanci zaproponują bardziej skomplikowane menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób.
Treningi nabierają tempa, a zawodnicy efekt swoich przygotowań prezentowali w ostatnich tygodniach dziennikarzom, a także pracownikom Transgourmet i Selgros, właściciela Instytutu Kulinarnego. Od 3 października przez kolejnych 6 tygodni zapraszają na kolację każdego miłośnika kulinariów. Spotkania w Instytucie Kulinarnym w Piasecznie, w trakcie których będzie można spróbować dań przygotowywanych na konkurs, zorganizowane są w takiej samej formule jak przebieg finału Kulinarnego Pucharu Świata. Można więc wybierać spośród Chef’s Table oraz Restaurant of Nations. Nasza reprezentacja postawiła na potrawy z nutką polskości, promując regionalne smaki i produkty. Nie pominęli również aktualnych trendów kulinarnych jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.
W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować dań na światowym poziomie i poczuć się jak juror Kulinarnego Pucharu Świata. Zapraszamy do Instytutu! – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Dostępne terminy można sprawdzić na stronie instytut-kulinarny.pl. Koszt kolacji to 149 zł od osoby. W cenie zawarta jest degustacja menu (przystawka, danie główne i deser), kieliszek wina oraz napoje ciepłe i zimne. Zapisów można dokonać poprzez formularz kontaktowy na wskazanej stronie lub telefonicznie.
Źródło: Transgourmet i Selgros
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.