Koree dla koneserów – profesjonalna jakość kawy nie tylko w kawiarni

Udostępnij artykuł
Kawa każdego dnia, o każdej porze dnia i w każdym miejscu. W obecnym czasie to już standard. Każdy kto polubił ten napój w kawiarni, zaparzony przez dobrego baristę, chciałby mieć tak samo dobrą kawę w sobotni poranek oraz dzielić się z najbliższymi jej smakiem i aromatem.

Polacy zakochali się w kawie, chętnie poznają jej rodzaje, mieszanki, sposoby parzenia. Z wakacji i podróży służbowych w różnych zakątkach świata przywożą ulubione kawy.

Ale ziarna kawy to nie wszystko. Aby kawa miała smak wakacji, potrzebny jest dobry młynek
i odpowiedni ekspres, a także odrobina doświadczenia w jej parzeniu.

Koree wychodzi naprzeciw smakoszom kawy. Pomimo, że oferta firmy jest skierowana do branży HoReCa, to również  indywidualne osoby znajdą tutaj  coś dla siebie. A jeśli potem postanowią otworzyć małą kawiarnię, to też będą mieli już od czego zacząć.

Firma Koree ma w swojej ofercie najlepsze urządzenia do kawy, takich marek jak: La Marzocco, Thermoplan i inne.

Do domu polecamy ekspresy z oferty La Marzocco

Grupa inżynierów La Marzocco postawiła sobie za cel skonstruowanie ekspresu przeznaczonego do domu lub do mniejszych punktów gastronomicznych. Takiego, który będzie zawierał najbardziej zaawansowaną technologię, znaną z innych modeli ekspresów tej  firmy. Tak powstał ekspres GS/3. Warto wspomnieć, że nawet w tym małym ekspresie zastosowano system preheating, grupę saturowaną, kontrolę temperatury PID, technologię dwóch bojlerów i cyfrowy wyświetlacz, a także ma możliwość podgrzewania filiżanek.

A teraz wyjaśnijmy te techniczne określenia:

system preheating – to system wstępnego podgrzewania wody; zanim woda trafi do coffeeboilera, jest już ogrzana, a to  umożliwia  zachowanie stałych parametrów wody do zaparzania kawy;
grupa saturowana – jest to konstrukcja zapewniająca bezpośrednie połączenie grupy z bojlerem, dzięki czemu droga wody do kolby z kawą jest możliwie najkrótsza  co pozwala nam uniknąć zmian temperatury wody;
kontrola temperatury PID –  to elektroniczny system, który zapewnia stabilną temperaturę wody w coffeeboilerze (+/- 0,5ᵒC);
technologia dwóch bojlerów – zastosowano dwa oddzielne bojlery: para z jednego z nich przeznaczona jest do spieniania mleka, a drugi jest wyłącznie na potrzeby ekstrakcji kawy. Zapewnia to idealne, powtarzalne warunki parzenia;
–  dysza „cool touch” – sprawia, że barista nie oparzy się dotykając  dyszy do spieniania mleka;
– możliwość zaprogramowania pre-infuzji – jest to wstępne namoczenie zmielonej kawy, na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody. Ma to spowodować wniknięcie wody w strukturę drobinek ziarna, co zapewni potem ich bardziej równomierną ekstrakcję;
| cyfrowy wyświetlacz pozwoli na doskonałą komunikację z ekspresem. Ułatwi zaprogramowanie parametrów dla uzyskania pożądanej jakości kawy i jej objętości. Umożliwia zaprogramowanie temperatury wody w obu bojlerach, automatyczne  włączanie i wyłączanie ekspresu. Można też wybrać pożądany język, a nawet wpisać numer telefonu do serwisu.

Ekspres GS/3 można podłączyć do instalacji  wodno-kanalizacyjnej, ale działa też doskonale jako urządzenie zasilane ze zbiornika na wodę, w który jest wyposażony .

Firma Koree poleca ekspresy do kawy GS/3 La Marzocco zarówno do małych restauracji, hoteli, kawiarni jak również dla entuzjastów doskonałego domowego espresso. Zaletą współpracy
z firmą jest możliwość skorzystania z profesjonalnego szkolenia z zakresu parzenia kawy, a także z serwisu, który jest dostępny na terenie całej Polski. Zapraszam do zapoznania się z pełną ofertą firmy na stronie www.koree.pl.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.02.2020
Aktualizacja: 19.02.2020