Kuchnia to podstawowe urządzenie, które znajduje się w każdym lokalu. Oferta producentów jest niezwykle bogata i obecnie mamy do wyboru kilka rodzajów kuchni – elektryczne, gazowe i indukcyjne. Czym się różnią i którą wybrać? Poniżej przedstawiamy ich najważniejsze cechy.

Kuchnie gastronomiczne gazowe
Kuchnie gastronomiczne gazowe to sprzęt, który zasilany jest gazem ziemnym lub propano-butanem pochodzącym z butli gazowej. To popularne i wygodne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w dużych punktach gastronomicznych. Niektóre kuchnie gazowe posiadają bowiem nawet 12 palników, co pozwala na jednoczesne przygotowywanie kilku potraw. Niestety, trzeba pamiętać również, że kuchnie gazowe mają pewne wady. Nie jest to uniwersalne rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym. Aby zainstalować taką kuchnię, należy spełnić określone przepisy. Zgodnie z nimi, kuchnie z palnikami gazowymi nie mogą znajdować się w pobliżu okna, wymagana odległość to min. 50 cm. Dodatkowo w lokalach, w których znajdują się kuchnie gazowe, należy zainstalować specjalny rodzaj wentylacji, czyli tzw. wentylację grawitacyjną. Kluczowa jest także kwestia bezpieczeństwa. Korzystając z kuchni gazowych, może dojść do poparzenia lub, w szczególnych przypadkach, ulotnienia gazu czy nawet pożaru.
Kuchnie gastronomiczne elektryczne
Kuchnie elektryczne to doskonała alternatywa dla kuchni gazowych. Ich największą zaletą jest fakt, że można zamontować je w każdym, nawet najmniejszym lokalu gastronomicznym, ponieważ nie wymagają przyłączenia do specjalnej instalacji gazowej ani butli z gazem. Kuchnie elektryczne cechują się również dużym poziomem bezpieczeństwa – ze względu na brak otwartego ognia zmniejsza się ryzyko pożaru czy poparzenia. Wykluczone jest także ulotnienie się gazu. Inną zaletą może być prostsze i szybsze przygotowywanie posiłków. Kuchnia elektryczna daje możliwość precyzyjnego regulowania poziomu temperatury oraz charakteryzuje się krótszym czasem gotowania. Podobnie jak w przypadku kuchni gazowych, oferta producentów jest niezwykle bogata. Na rynku znaleźć można nie tylko tradycyjne modele czteropalnikowe, lecz także i ośmiopalnikowe.
Kuchnie gastronomiczne indukcyjne
Kuchnie indukcyjne to najnowocześniejsze rozwiązanie, które coraz chętniej wybierane jest przez właścicieli lokali gastronomicznych. Czym właściwie cechują się tego typu sprzęty? Za działanie kuchni indukcyjnej odpowiada specjalne pole magnetyczne, które wytwarza odpowiednią temperaturę. Oddziałuje ona następnie na dno garnka lub patelni. Z tego powodu do korzystania z kuchni indukcyjnej konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie naczynia z dnem ferromagnetycznym. Nie należy traktować tego jednak jako wady indukcji. W zdecydowanej większości przypadków naczynia dedykowane kuchniom indukcyjnym są niezwykle trwałe i z powodzeniem posłużą przez kilka sezonów. Nie bez znaczenia jest także brak kontaktu z ogniem. W przypadku kuchenek gazowych sytuacja wygląda zupełnie inaczej, co powoduje zwiększenie częstotliwości wymiany naczyń i generuje dodatkowe koszty. Kuchnie indukcyjne mają jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo utrzymać je w czystości, co jest niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku lokali gastronomicznych z otwartą kuchnią. Ze względu na specyficzny sposób działania płyty resztki potraw nie przypalają się oraz nie przysychają, co sprawia, że sprzątanie jest dużo prostsze.
Wielu przedsiębiorców rezygnuje z kuchni indukcyjnej z obawy o wysoką cenę sprzętu. Nic bardziej mylnego. Na rynku znaleźć można wiele modeli w bardzo przystępnej cenie. Ciekawym produktem jest profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO GIC3500, która doskonale sprawdzi się w małych punktach gastronomicznych oraz w lokalach, które dopiero rozpoczynają swoją działalność. Od 1.09.2022 profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO dostępna jest w cenie 499 zł (cena nie zawiera podatku VAT). Przy zakupie większej ilości sprzętu można liczyć na rabat. Kupując 3 kuchenki, cena spada aż o 20 proc., czyli do 399zł za sztukę. Profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO ma aż 11 poziomów mocy, które pozwalają na komfortowe i szybkie przygotowywanie potraw. Sprzęt przeznaczony jest do garnków i patelni o średnicy 17,5-26 cm. To klasyczny rozmiar, który umożliwia zastosowanie większości dostępnych na rynku naczyń, a więc będzie idealnym rozwiązaniem dla prawie każdego kucharza.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.