Opłata ta jest uzależniona od wielkości i stanu posiadanych pomieszczeń. Podstawowe wymagania sieci to lokal o powierzchni minimum 90 mkw. (nie musi być własnością franczyzobiorcy), kapitał własny (około 150 tys. zł) oraz zaangażowanie w prowadzony biznes. Potencjalnym partnerom sieć oferuje kompleksową pomoc przy otwieraniu lokalu i w czasie jego prowadzenia oraz sprawdzony pomysł na biznes. Dla pierwszych inwestorów przewidziano zwolnienia z niektórych opłat.
Pizzerie La Primera funkcjonują w Tychach, Warszawie (dwa lokale – Bemowo oraz Bielany), Sosnowcu, Gliwicach i Katowicach. W planach jest otwieranie pizzerii w dużych miastach Polski, m.in.: duże stołeczne osiedla mieszkaniowe, Jelenia Góra, Kalisz, Olsztyn. W menu lokali znajdują się głównie pizze (jest ich około 50 rodzajów) oraz przystawki (sałatki, skrzydełka z kurczaka, pieczywo czosnkowe), a także napoje (w tym alkoholowe). Właścicielem sieci jest P.P.U.H. La Primera Dariusz Szastok.
Aktualnie sieci pizzerii, które opierają swój rozwój na systemie franczyzowym to m.in.: Biesiadowo, Da Grasso, Gruby Benek, Halopizza, La Torre, Maxipizza, Metropizza, Pizzeria – Trattoria Presto, Dominium (sieć niedawno wdrożyła program franczyzowy), Telepizza oraz Solo Pizza.