Letnie koktajle urodzinowe według Julius Meinl

Udostępnij artykuł

Firma Julius Meinl dostarcza kompleksowe rozwiązania dla segmentu HoReCa oraz segmentu biurowego. Co to dokładnie znaczy? Jest dostawcą wielu produktów takich jak: kawa, herbata, ekspresy, kolbowe, automatyczne, kapsułkowe oraz posiada w swoim portfolio młynki wiele rodzajów porcelany oraz rozmaitych rozwiązań marketingowych. Oferuje również swoim Klientom gotowe rozwiązania sezonowe. To wygodna i szybka forma wprowadzenia nowych receptur do menu. Wiele kawiarni i restauracji korzysta z tych inspiracji. Oto przykładowe przepisy, spróbuj wykonać je samodzielnie.

Beauty & The Bean

Składniki
• Pojedyncze espresso
• Kilka łyżek mlecznej pianki
• Kieliszek (5g) likieru z orzechów laskowych
(np. Frangelico) lub syropu z orzechów laskowych
w wersji bezalkoholowej
• Irlandzki likier śmietankowy (np. Baileys) lub 5g mleka
dla wersji bezalkoholowej
• 5g mleka skondensowanego

Przygotowanie
Przygotuj jedno espresso dla siebie i jedno do przepisu. To przygotowane dla siebie wypij. Do kubka wlać likiery i mleko skondensowane. Teraz wlej espresso. Przygotuj piankę mleczną i połóż ją na wierzchu. Nadaj mu prawdziwy wiedeński melanż.

The Royal Bubbles

Składniki
• 2 saszetki herbaty Julius Meinl „Rooibos Orange Cream”
(przyszły „Sun-kissed Orange”)
• Wybrany likier z czerwonej gorzkiej pomarańczy (np.
Aperol)
• Wino musujące
• 2 plastry pomarańczy
• Kostki lodu
• Liście mięty do przybrania

Przygotowanie
Zaparz herbatę „Rooibos Orange Cream” w ok. 200ml wrzącej wody. Odczekaj 5 minut. Napełnij szklankę kostkami lodu, pokrój jeden plaster czerwonej pomarańczy na ćwiartki i umieść w szklance. Wlej 2 części gorącej herbaty, 1 część likieru pomarańczowego i 2 część wina musującego. Udekoruj 2 połówkami plastra pomarańczy (lub skórką) i odrobiną liści mięty.

Bitter with a drop of glitter

Składniki
Podwójne espresso (40g)
• Kostki lodu
• Sok pomarańczowy (30ml)
• Tonik (¾ szklanka)
• Likier pomarańczowy lub syrop pomarańczowy
dla wersji bezalkoholowej
• Dżin (20g)
• Udekoruj ziołami i owocami cytrusowymi (np. skórką
pomarańczy i tymiankiem)

Więcej propozycji koktajlowych można zobaczyć TUTAJ.

Tekst powstał we współpracy z Julius Meinl.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.06.2022
Aktualizacja: 28.06.2022