Łódź: Czynsz za złotówkę dla gastronomii również w marcu

Udostępnij artykuł
Ulga dotyczy przedsiębiorców, którzy musieli zamknąć lub ograniczyć swoją działalność. W tym miesiącu zapłacą symboliczną kwotę za wynajęcie lokalu do miasta.

Pod raz kolejny w czasie pandemii podjęłam decyzję o obniżce czynszów do złotówki. Dotyczy to przedsiębiorców, którzy wynajmują lokale użytkowe od miasta. Ich działalność w związku z decyzjami rządowymi, została drastycznie ograniczona lub wręcz wstrzymana. Ulga, z której można skorzystać w marcu dotyczy tych, którzy prowadzą restauracje oraz kluby fitness. Tak jak dotychczas, ulga zostanie udzielona na wniosek najemcy lokalu. Warunkiem uzyskania bonifikaty jest brak zaległości wobec miastamówi Hanna Zdanowska, prezydent miasta Łodzi.

W kwietniu oraz maju ubiegłego roku symboliczną kwotę mogli zapłacić wszyscy najemcy pomieszczeń na działalność. W listopadzie obniżkę skierowano do tych, którzy prowadzą restauracje, bary oraz kluby fitness czy siłownie. To branże, które ucierpiały wyjątkowo mocno w związku z zawieszeniem lub ograniczeniem działalności na skutek decyzji rządowych podjętych w październiku. Ponadto w grudniu ulga w czynszu objęła też przedsiębiorców prowadzących kina – czytamy na stronie Urzędu Miasta Łodzi.

Prezydent podjęła decyzję, że również w marcu przedsiębiorcy działający w branży fitness oraz w gastronomii będą mogli skorzystać z możliwości zapłacenia złotówki czynszu za cały miesiąc najmu. Nie pojawiły się bowiem żadne nowe decyzje rządowe, które umożliwiłyby normalną działalność tym branżom.

Wnioski, w formie elektronicznej, można składać do 26 marca, do Zarządu Lokali Miejskich, na adres mailowy: przedsiebiorcy@zlm.lodz.pl.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.03.2021
Aktualizacja: 10.03.2021