Lubuskie: powstanie hotel z restauracją

Udostępnij artykuł

Według planu, hotel będzie dysponował 70 miejscami noclegowymi, restauracją na 120 osób, zapleczem spa, kręgielnią i kortem oraz parkingiem na 90 samochodów. Istnieje również możliwość rozbudowy obiektu m.in. o basen. Obecnie w tym miejscu funkcjonuje gospodarstwo agroturystyczne o powierzchni 1450 mkw.

Aktualnie, według danych Ministerstwa Sportu i Turystyki, w całym województwie lubuskim działa około 70 obiektów skategoryzowanych jako hotele. Wśród nich nie ma żadnych pięciogwiazdkowców. Czterogwiazdkowych hoteli jest cztery (Dana i Ruben w Zielonej Górze, Qubus w Bydgoszczy oraz Bukowy Dworek w Gronowie), trzygwiazdkowych działa 25, dwugwiazdkowych – 27, a jednogwiazdkowych – 13. W województwie funkcjonuje łącznie 100 obiektów noclegowych. 

W trzecim kwartale 2009 roku stopień wykorzystania pokoi w lubuskich hotelach wyliczono na 39,1 proc. (42,6 proc. w III kw. 2008 r.). Natomiast stopień wykorzystania miejsc noclegowych wyniósł 32,5 proc. (36,1 proc. w III kw. 2008 r.). Od lipca do września ub.r. z hoteli w Lubuskiem skorzystało 87,9 tys. osób (100,4 tys. w III kw. 2008 r.), w tym 34,2 tys. turystów zagranicznych (42,2 tys. w III kw. 2008 r.). Ogółem udzielono 126,4 tys. noclegów.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 13.07.2010
Aktualizacja: 13.07.2010