Luzowanie obostrzeń na wakacje. Hotele i restauracje na 75 proc.

Udostępnij artykuł
Zwiększenie liczby gości w hotelach, restauracjach i na eventach oraz konferencjach – to niektóre ze zmian ogłoszonych przez premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Adama Niedzielskiego. Do wszystkich nowych limitów nie wliczają się osoby zaszczepione.

Wszyscy czekaliśmy na moment oddechu po III fali i jest on teraz na wyciągnięcie ręki, bo dane są coraz lepsze. Musimy wciąż zachowywać czujność, ale przybywa też zaszczepionych. Na początku czerwca pobiliśmy rekord – ponad 620 tys. szczepień dziennie. Już od 13 czerwca chcemy wprowadzić nowe zmiany w obostrzeniach. Od 26 czerwca kolejne zmiany na okres wakacyjny. W najbliższych dniach otworzymy PGE Narodowy dla strefy kibica na Euro 2020. Każdą z zasad chcemy uzupełnić o jedną zasadniczą regułę. Limit nie obowiązuje osób w pełni zaszczepionych – powiedział premier.

Większość nowych zasad wejdzie w życie 26 czerwca. W hotelach i obiektach wypoczynkowych oraz w restauracjach będzie obowiązywał limit zajętych miejsc do 75 proc. Jeśli chodzi o hotele to do limitu nie wliczają się zorganizowane grupy dzieci i młodzieży poniżej 12 roku życia.

W przypadku targów i konferencji zamiast limitu 1 os. na 15 mkw. będzie obowiązywała zasada 1 os. na 10 mkw. Z kolei w wydarzeniach sportowych i koncertach w obiektach sportowych będzie mogło wziąć więcej widzów – 50 proc. miejsc. Od najbliższego weekendu będzie można także konsumować w kinie, teatrze, na koncercie, a od 26 czerwca nastąpi zwiększenie limitu do 75 proc. miejsc. Swoją działalność mogą wznowić także dyskoteki (do 150 osób) .

Co jeszcze się zmieni?

Siłownie, kluby fitness, kasyna, obiekty handlowe, placówki pocztowe, biblioteki, wystawy i sale zabaw – obowiązuje nowy limit. To 1 osoba na 10 mkw. Obłożenie w świątyniach to max. 75 proc. miejsc. W transporcie publicznym nie obowiązują limity. Jednak pasażerowie muszą nadal zakładać maseczki.

Do żadnego wyżej wymienionego limitu nie wliczają się osoby zaszczepione. Nie dotyczy to ozdrowieńców.

ŚWIAT HOTELI – KWIECIEŃ 2020
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.06.2021
Aktualizacja: 10.06.2021