Manuarte – nowe miejsca w łódzkiej Manufakturze

Udostępnij artykuł

Zabytkowy budynek dawnej Elektrowni w Manufakturze to nie tylko charakterystyczny punkt na mapie kompleksu, ale także obiekt zainteresowania wielu potencjalnych inwestorów. 1600 mkw. przestrzeni zyskało właśnie nowego najemcę – Manuarte.

Manuarte łączy cocktailbar, restaurację, ale też galerię sztuki, klub i taneczne show oraz przestrzeń eventowa z możliwością wynajmu. Teraz dawna Elektrownia stanie się centrum kultury karaibskiej: ambasadą sztuki kubańskiej, muzyki latynoskiej oraz kuchni Ameryki Środkowej i Południowej. Choć otwarcie przestrzeni będzie odbywało się etapami, pierwszy z nich jest już gotowy. Cocktailbar niedawno przyjął pierwszych gości.

W ofercie cocktailbaru, poza klasycznymi drinkami na bazie rumu czy tequili, znaleźć można też owocowe koktajle, domowe lemoniady, a także kawę. Do dyspozycji gości jest też zewnętrzny ogródek, który wyróżnia się nie tylko powierzchnią (może w nim zasiąść aż 150 osób), ale także designem.

Elektrownia jest perłą w koronie kompleksu Manufaktury. Trudno przejść obok tego budynku bez zachwytu: wspaniała, zwarta bryła i przepiękne strzeliste przeszklenia, to nie jedyne jego atuty. Fakt, że to samodzielny i centralny budynek, niemal predestynuje go do roli obiektu kultury. Po wejściu do środka, widzimy ciekawy układ pomieszczeń, a co za tym idzie uniwersalne zagospodarowanie pod kątem np. eventowym. Wierzymy, że Manuarte będzie swoistą ambasadą kultury latynoamerykańskiej, w samym centrum Łodzi. Muzyka, taniec, sztuka i najlepsza kuchnia będą się tu miały dobrzemówi Edyta Brykała, PR & Marketing manager marki.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 30.08.2022
Aktualizacja: 30.08.2022