Nowa turecka restauracja w Warszawie

Udostępnij artykuł

Tureckie dania to przede wszystkim chude mięsa jak baranina, jagnięcina, cielęcina, a także świeże warzywa, które często traktowane są jako oddzielne potrawy. Dużą rolę odgrywają również przyprawy – często bardzo ostre, jak chilli, pieprz czarny lub kolorowy. Przystawki, czyli meze, to kolejny niezwykle charakterystyczny i ważny element tureckiej kuchni. Wyróżnia się ona także niezwykle słodkimi deserami oraz charakterystycznym sposobem parzenia kawy i herbaty.

Odwiedzając Maho nie tylko odkrywa się nowe smaki, ale można także podpatrzeć jak powstają. W lokalu, dzięki otwartej kuchni można zobaczyć, jak przygotowuje się dania. Wszystkie składniki są świeże, nie używa się tu mikrofalówek ani nie zamraża żywności. Jedzenie jest przygotowywane przy użyciu pieca opalanego drewnem i grilla na węgiel drzewny.

Restauracja Maho mieści się przy Alei Krakowskiej 240/242. Lokal dysponuje bezpłatnym parkingiem. Restauracja jest przestronna, posiada 120 miejsc z wydzielonymi częściami dla palących i niepalących. Z myślą o najmłodszych klientach został też przygotowany kącik zabaw.

Z zeszłorocznych badań GfK Polonia wynika, że około 4 proc. lokali gastronomicznych w Polsce serwuje dania kuchni tureckiej, podczas gdy aż 51 proc. – tradycyjnej kuchni polskiej.