Nowa turecka restauracja w Warszawie

Udostępnij artykuł

Tureckie dania to przede wszystkim chude mięsa jak baranina, jagnięcina, cielęcina, a także świeże warzywa, które często traktowane są jako oddzielne potrawy. Dużą rolę odgrywają również przyprawy – często bardzo ostre, jak chilli, pieprz czarny lub kolorowy. Przystawki, czyli meze, to kolejny niezwykle charakterystyczny i ważny element tureckiej kuchni. Wyróżnia się ona także niezwykle słodkimi deserami oraz charakterystycznym sposobem parzenia kawy i herbaty.

Odwiedzając Maho nie tylko odkrywa się nowe smaki, ale można także podpatrzeć jak powstają. W lokalu, dzięki otwartej kuchni można zobaczyć, jak przygotowuje się dania. Wszystkie składniki są świeże, nie używa się tu mikrofalówek ani nie zamraża żywności. Jedzenie jest przygotowywane przy użyciu pieca opalanego drewnem i grilla na węgiel drzewny.

Restauracja Maho mieści się przy Alei Krakowskiej 240/242. Lokal dysponuje bezpłatnym parkingiem. Restauracja jest przestronna, posiada 120 miejsc z wydzielonymi częściami dla palących i niepalących. Z myślą o najmłodszych klientach został też przygotowany kącik zabaw.

Z zeszłorocznych badań GfK Polonia wynika, że około 4 proc. lokali gastronomicznych w Polsce serwuje dania kuchni tureckiej, podczas gdy aż 51 proc. – tradycyjnej kuchni polskiej. 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 27.07.2010
Aktualizacja: 27.07.2010