Nowa włoska restauracja w Warszawie

Udostępnij artykuł

Właściciele restauracji sami uprawiają zioła oraz niektóre warzywa i owoce. Włoskie specjały, takie jak sery czy wędliny, przywożone są od małych producentów. Większość dań to proste zestawienia klasycznych składników. Makarony podawane są z oryginalnymi, włoskimi sosami – m.in. na bazie pieczonego mięsa kaczego czy króliczego (29 zł). Można zamówić porcję przekąskową (17 zł). W karcie można znaleźć także m.in. krewetki z pepperoncino, czosnkiem i białym winem (38 zł), carpaccio z tuńczyka i miecznika z oliwą cytrynową i czerwonym pieprzem (29 zł), rukolę z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem, anchovies, grzankami i dressingiem balsamicznym (29 zł), pieczonego fileta z dorsza z zielonym pesto (34 zł), marynowane i grillowane warzywa (8 zł) czy tiramisu (28 zł). Restauratorzy wplatają do menu sezonowe dania.

Bistro powstało w miejscu Instytut Cafe. Mieści się w budynku Instytutu Wzornictwa. Restauracja nastawiona jest także na klientów biznesowych. W budynku można wynająć duże sale na imprezy z cateringiem De-signed.

Z zeszłorocznych badań GfK Polonia wynika, że około 8 proc. restauracji w Polsce serwuje dania kuchni włoskiej (podczas, gdy aż 59 proc. to lokale serwujące dania kuchni polskiej, a 10 proc. – międzynarodowej).
 

Opublikowano: 14.07.2010
Aktualizacja: 14.07.2010