Nowości w portfolio marki Tyskie

Udostępnij artykuł
Tyskie Pilzne, Pszenne i Palone – to trzy piwne nowości, które stanęły na sklepowych półkach obok Tyskie Gronie. Nowe style powstały dzięki doświadczeniu browarników z Tyskich Browarów Książęcych, w oparciu o tradycyjne receptury z XVIII, XIX i XX wieku.

Tyskie Browary Książęce to miejsce, w którym od ponad 400 lat z pasją i zaangażowaniem warzy się piwo. Jego archiwa są pełne dawnych receptur stworzonych na bazie doświadczeń, umiejętności
i pomysłów zbieranych przez setki lat. Dzięki tym korzeniom, na bazie historycznych przepisów
i w oparciu o dawne kanony, piwowarzy z Tychów uwarzyli 3 nowe style piwa Tyskie: Pilzne, Pszenne i Palone. Tyskie łączy Polaków, jest dla każdego – mówi Mateusz Banach z zespołu marki Tyskie –
I dokładnie takie są nasze nowe style, dla każdego. Polacy lubią próbować, sprawdzać poznawać inne smaki, dlatego połączyliśmy to, czego dziś szukają na piwnych półkach z tym, co dobre i sprawdzone. W Tyskich Browarach Książęcych mamy doskonałych piwowarów, wielowiekowe receptury i dostęp do znakomitych technologii. Nasz koronny lager, czyli Gronie, jest znany chyba każdemu w Polsce, teraz czas, aby przejść na TY z nowymi stylami: Tyskim Pilznym, Pszenicznym i Palonym.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie FBA2019zgloszenia-do-konkursu.png
Tyskie Pilzne – polsko-czeskie doświadczenie od XVIII w.

Pierwsze piwa pilzneńskie powstały w połowie XVIII wieku. Dziś piwowarzy
z Tyskich Browarów Książęcych postanowili odtworzyć dawną recepturę pilzneńskiego lagera, który był warzony w Tychach w latach 20-tych minionego wieku. Tak powstało Tyskie Pilzne. Charakteryzuje je wyraźna goryczka oraz klarowny, złocisty kolor.

Tyskie Pszenne – powrót do polskiej specjalności

Do XIX wieku na ziemiach polskich to właśnie piwa pszeniczne były polską specjalnością. Idąc tym tropem piwowarzy Tyskich Browarów Książęcych stworzyli recepturę Tyskiego Pszennego, czyli pszenicznego lagera dolnej fermentacji. Złota barwa, naturalne zmętnienie – to  jego najważniejsze cechy. Browarnicy zastosowali do warzenia Tyskiego Pszennego dokładnie wymierzoną, niewielką dawkę chmielu. Dzięki temu, piwo nie ma goryczki i doskonale orzeźwia.

Tyskie Palone – ciemne, lekkie od śląskich piwowarów

Tyskie Palone to spadkobierca hitu z lat 70-tych XX wieku – lekkiego, ciemnego piwa Kuracyjnego. Łączy w sobie nuty kawowe, karmelową słodycz i łagodną goryczkę.  Drożdże piwowarskie przerabiają tylko część cukrów pochodzących ze słodu na alkohol. Dzięki temu piwosze mogą cieszyć się smakiem pełnego piwa bez wysokiej zawartości alkoholu. Tyskie Palone najlepiej podawać w temperaturze około 5-6 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze piwo nabiera cech charakterystycznych dla mrożonej kawy. Nowe style Tyskiego są dostępne w zwrotnych butelkach 500ml na terenie całej Polski. Stanęły na półkach sklepowych obok Tyskie Gronie. 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 24.07.2019
Aktualizacja: 24.07.2019