Opasły Tom: Tomasz Janiczek z nowym menu

Udostępnij artykuł
Ten szef kuchni odpowiada za nową kartę restauracji należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering. Kuchnia polska w autorskiej interpretacji, we wnętrzu wybranym przez Wallpaper* magazine, jako jedno z pięciu najpiękniejszych restauracji na świecie.
fot. Maciej Niemojewski

29 – letni Tomasz Janiczek, wychował się w  gospodarstwie ekologicznym swoich  rodziców,  we  wsi  Szczepanowice w  Tarnowskim.  Miał  stały dostęp  do najświeższego,  jakościowego produktu i  na nim  ćwiczył swoje umiejętności.  Podążając  za  produktem,  zgodnie  z  instynktem, nauczył  się tworzyć dania  zaskakujące, wyjątkowe i  harmonijne. Ujmuje fantazją i precyzją.

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU BROG B2B WOBEC PRZEJAWÓW KSENOFOBII I NARUSZEŃ ZASAD ETYKI W PRZESTRZENI MEDIALNEJ
>> kliknij aby się zapoznać <<

Byliśmy zachwyceni jego kreacjami w  roku 2017 i ciekawiło nas, jak rozwinął swój kunszt po latach. Mamy nadzieję, że tak jak my, doświadczycie Państwo szczególnych wzruszeń, smakując jego kuchni – zaznacza Agnieszka Kręglicka. Otwieramy  restaurację  przepełnieni  radością  i  nadzieją,  którą daje   wiosennie   ożywiona   przyroda. Doświadczenie  lockdownu dotknęło  każdego  z  nas,  poszerzając  obszary  tego  co  nieznane i  niepewne. Pragniemy  otrząsnąć  się z  ograniczeń, znów cieszyć  się spotkaniami  z  przyjaciółmi,  gwarem  ulic,  ozdobionych  kwitnącymi bzami i powrotem do normalności w prawie niezmienionym składzie zespołu.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Szef Tomasz Janiczek wita młodziutkimi,  sezonowymi warzywami. Zielony bób, szparagi, kalarepki, mięta, groszek i  szczypiorek.

To co znane i oswojone  może okazać się  odkrywcze  i  intrygujące,  a  nowe kompozycje przypomną bezpieczne, dawne smaki. Korzystanie z produktów pochodzących z małych gospodarstw jest  stałą praktyką w  Opasłym Tomie, szef Janiczek wzmacnia misję odpowiedzialnego  gotowania,  proponując  liczne  dania  roślinne, oraz nadając wysoką rangę produktom drugiego planu – podkreśla Marcin Kręglicki.

Nazwa Opasły Tom nawiązuje do  dawnej księgarni, w  której  restauracja zaczynała działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9, miejsce zaprasza do czytelni obok baru, na drinka i książki. Właściciele zapraszają współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze  swojego doświadczenia i  talentu, prezentują ją  w niepowtarzalnej formie. To kuchnia  szczera i osobista. Menu  bazuje na  lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą z  prowadzonego przez nas Rolniczego Targu w  Fortecy.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.