Otwarcie hoteli i restauracji w maju – harmonogram luzowania obostrzeń

Udostępnij artykuł
Zapadła decyzja. Wkrótce nastąpi otwarcie hoteli i gastronomii, a także innych sektorów. Wszystko jednak pod warunkiem niskiego wskaźnika zakażeń. W związku z tym premier z ministrem zdrowia poinformowali o harmonogramie ewentualnego znoszenia obostrzeń. Hotele ponownie będą mogły przyjmować gości od 8 maja, ogródki gastronomiczne zostaną otwarte 15 maja, z kolei restauracje w pełni wznowią działalność 29 maja.

Otwarcie hoteli, galerii handlowych, siłowni i restauracji – wstępny harmonogram na maj

Przy utrzymującym się niskim poziomie zakażeń możliwe będzie stopniowe luzowanie obostrzeń według zaplanowanego harmonogramu. Co ważne, harmonogram może zmieniać się w zależności od aktualnej sytuacji epidemicznej.

OD 1 MAJA – jednolite zasady bezpieczeństwa w całym kraju

Otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne

Sport – uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu: limit – max. 50 osób

Sport – uprawianie sportu w krytych obiektach sportowych oraz na basenach: dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży, max. 50 proc. obłożenia obiektu

OD 4 MAJA

Kultura – otwarte galerie sztuki i muzea: limit 1 osoby na 15 m2, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

Handel – otwarte sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe, limit 1 osoby na 15 m2, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

Kult religijny – nabożeństwa z limitem osób:limit 1 osoby na 15 m2 w świątyniach, rekomendacja odprawiania ceremonii na świeżym powietrzu

Edukacjaszkoły podstawowe:

  • nauka stacjonarna dla klas 1-3 szkoły podstawowej
  • ścisły reżim sanitarny – m.in. wietrzenie sal podczas przerw oraz dezynfekcja placówek w weekendy

OD 8 MAJA

Otwarcie hoteli dla gości:

  • max 50 proc. obłożenia obiektu
  • zamknięte restauracje, a także strefa welness & spa

OD 15 MAJA

Noszenie maseczek na świeżym powietrzu – zniesienie obowiązku:

  • Jeżeli wskaźnik zakażeń na 100 tys. osób spadnie poniżej 15 – możliwe będzie zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu.
  • Bez zmian pozostanie obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych.

Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:

  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami, a także limit osób na stolik

Imprezy okolicznościowe na zewnątrz –możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

  • limit do 25 osób
  • w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami, a także limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)

Kultura – otwarte kina, a także teatry na świeżym powietrzu:

  • max 50 proc. obłożenia
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

Edukacja – szkoły podstawowe i średnie:

  • nauka hybrydowa dla klas 4-8 szkół podstawowych
  • nauka hybrydowa dla klas 1-4 szkół średnich
  • ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, a także dezynfekcja placówek w weekendy

Sport –uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu:

  • max 25 proc. publiczności

OD 29 MAJA

Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:

  • max obłożenie 50 proc. lokalu
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, a także limit osób na stolik

Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

  • limit do 50 osób
  • w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)

Kultura – otwarte kina i teatry

  • max obłożenie 50 proc. placówki
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

Sport – uprawianie sportu na krytych obiektach sportowych, a także basenach:

  • obiekty dostępne dla wszystkich
  • max obłożenie do 50 proc. (z widownią)

Sport – uprawianie sportu na siłowniach, w klubach fitness, solaria:

  • limit 1 osoby na 15m2
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym

Edukacjaszkoły podstawowe i średnie:

  • nauka stacjonarna dla wszystkich uczniów
  • ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, a także dezynfekcja placówek w weekendy
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 28.04.2021
Aktualizacja: 28.04.2021