Pierogarnia Stary Młyn w Kaliszu otwarta

Udostępnij artykuł

W menu znaleźć można różne wariacje smakowe pierogów, ale także wielkopolską polewkę czy gzik z domowym chlebem. Otwarcie poprzedził konkurs w mediach społecznościowych, w którym udział wzięło ponad 800 osób, a 10 szczęśliwców wygrało specjalne vouchery do restauracji. Od soboty, 26 lutego Pierogarnia Stary Młyn w Kaliszu zaprasza gości na ul. Główny Rynek 14.

Dotychczas Pierogarnia Stary Młyn była znana głównie na północy kraju, między innymi w Toruniu, Poznaniu, Bydgoszczy czy Gdańsku. Ostatnie miesiące to czas wzmożonych inwestycji w innych częściach Polski m.in. w Łodzi. W sobotę, 26 lutego otwarto nowy lokal przy ulicy Główny Rynek 14 w Kaliszu. Wcześniej w mediach społecznościowych Starego Młyna zorganizowano konkurs, do którego zgłosiło się ponad 800 osób, a dziesiątka zwycięzców otrzymała zaproszenia do lokalu o wartości 100 zł każde. Już pierwszego dnia działalności, nową kaliską restaurację odwiedzili goście, a na stołach królowały pierogi z pieca.  

Piecuchy w Pierogarni Stary Młyn w Kaliszu

Piecuchy to specjalność lokalu. Niewiele osób wie, że właśnie taka forma przygotowywania tego dania najprawdopodobniej była pierwszą stosowaną na ziemiach polskich. Pierogarnia Stary Młyn w Kaliszu proponuje także pierogi z wody i z patelni. Wszystko w wariantach tradycyjnym, wegetariańskim lub słodkim.  Dodatkowo Stary Młyn przygotował także specjalne pozycje, które dostępne będą tylko w kaliskiej pierogarni, wśród nich są m.in. gzik z domowym chlebem, polewka wielkopolska, kruche pierogi z Grześkami i masłem orzechowym, szagówki z kaliskich pyr czy mus czekoladowy na andrucie kaliskim.

Wybór lokalizacji

Jako Stary Młyn chcemy się rozwijać przy zachowaniu tożsamości naszych restauracji i wysokiej jakości usług. Wybór Kalisza był naturalny – to miejsce o dużym potencjale biznesowym i turystycznym. Dodatkowo jest to jedno z najstarszych miast w Polsce, a w Starym Młynie przywiązujemy dużą wagę do historii i zwyczajów, które pielęgnujemy i łączymy z nowoczesnościąmówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci restauracji Pierogarni Stary Młyn.

Kamienica przy Głównym Rynku 14 nie jest przypadkowym adresem. Zawsze wybieramy historyczne lokalizacje z duszą, dlatego zdecydowaliśmy się na tę właśnie kamienice, która w 2021 roku obchodziła setne urodziny! Co ciekawe powstała ona na fundamentach starych, średniowiecznych zabudowań. W XIX wieku był tutaj znany sklep z futrami. Po I wojnie światowej dom odbudowano w stylu modernizującej secesji, na zlecenie Adaminy z Feldmanów Janaszewskiej i jej męża Mieczysława – wyjaśnia Sandra Rybicka, manager ds. rozwoju Pierogarni Stary Młyn.

Pierogarnie spod szyldu Starego Młyna to sieć restauracji istniejąca na kulinarnej mapie Polski od 2007 roku. Menu oparte na tradycyjnych recepturach oraz wystrój wnętrza to znaki szczególne Pierogarni. Szefowie kuchni przygotowują potrawy w oparciu o tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Produkty używane w restauracjach pochodzą od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Od 2021 roku Stary Młyn jest także członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Wyróżnienie przyznawane jest restauracjom i producentom, którzy w sposób szczególny dbają o zachowanie, a także rozwój lokalnych tradycji kulinarnych.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.