Pierwsza edycja Festiwalu Piwa im. Haberbuscha i Schielego w Browarach Warszawskich

Udostępnij artykuł

Browary Warszawskie mieszczą się na ziemi, która od stuleci słynie z produkcji rzemieślniczego piwa i na której stał najsłynniejszy XIX-wieczny browar Haberbuscha i Schielego. Od roku na terenie działa rzemieślniczy Browar Warszawski, który z sukcesem kontynuuje dziedzictwo tej ziemi. I właśnie z szacunku do historii i piwowarskich tradycji Woli zostanie zorganizowana pierwsza edycja Festiwalu Piwa im. Haberbuscha i Schielego, która odbędzie się 23-25 września 2022 roku.

Łyk historii

Piwo w Warszawie warzy się bez mała od ponad 500 lat i już wówczas na mapie miasta istniała ulica Piwna. Jednak piwowarskim zagłębiem stolicy była warszawska Wola. Z racji bliskości centrum i doskonałej wody to właśnie tu otwierały się kolejne rzemieślnicze zakłady piwowarskie. W szczytowym XIX wieku przy samej ul. Grzybowskiej mieściło się ich aż 18! Najsłynniejszy z nich – browar Haberbuscha i Schielego (to od ich nazwisk pochodzi nazwa nowej warszawskiej ulicy – woonerfu przecinającego zabudowę współczesnych Browarów) był znany na cały świat. Mało kto wie, że Warszawa to właśnie tym dwóm panom zawdzięcza pojawienie się na mieście ogródków piwnych! Ich piwa zadziwiały świat aż do XX wieku. A potem… cóż. Ostatnią beczkę piwa uwarzono w Warszawie w 2004 roku. I pewnie dziś o chlubnej piwnej tradycji Woli nikt by nie pamiętał, gdyby nie Browar Warszawski, który w lipcu 2021 roku uruchomił własną warzelnię i rozlewa do beczek 18 gatunków autorskiego piwa. I ta piwna tradycja dzielnicy zasługuje na pamięć także dziś.

OD EDUKACJI…

Udział w pierwszej edycji Festiwalu, którego data zbiega się w czasie z pierwszą rocznicą powrotu produkcji rzemieślniczego piwa na warszawską Wolę, potwierdziło aż 20 najlepszych rzemieślniczych browarów. A to już wystarczająco dużo, by zorganizować The Best of Show z prawdziwego zdarzenia, podczas którego profesjonalne jury wybierze najlepsze festiwalowe piwo w poszczególnych kategoriach. Równolegle do konkursu branżowego rozstrzygać będziemy równie istotny plebiscyt, w którym profesjonalnym jury będzie każdy kto będzie miał na to ochotę. Bowiem każdy z gości Festiwalu otrzyma własną kartę do głosowania na najlepsze piwo w kategorii. Ale nie samą rywalizacją człowiek żyje. Festiwal Piwa im. Haberbuscha i Schielego ma być przede wszystkim okazją do zgłębienia tajników produkcji, meandrów historii, a także do poznania smaków tysiąca i jednej odmian tego napoju z pianką. Podczas wydarzenia na Gości codziennie czekać będą warsztaty rzemiosła browarniczego oraz spacery historyczne po tych najstarszych zakamarkach odrestaurowanego pieczołowicie browaru sprzed blisko 200 lat oraz po zupełnie nowym, XXI-wiecznym Browarze Warszawskim. Będzie można poznać cały proces warzenia piwa – od brzeczki po pełne beczki. W programie atrakcji również słynne już Gadki PoWarszawsku z Łukaszem Ostoja-Kasprzycki w roli głównej, koncert Cello Brothers, Resort Komedii i wiele więcej piwnych atrakcji na terenie całych Browarów Warszawskich.

…DO DEGUSTACJI

Bo nie ma rzetelnej, piwnej edukacji bez praktyki. Czym się różni IPA od APA? Dlaczego porter jest ciemny, ale smakuje zupełnie inaczej niż ALE, które bywa ciemne, ale i jasne? Czym się różni piwo klasztorne od kraftowego? Przyjdźcie i spróbujcie tego wszyscy. Zaproszone na wydarzenie Browary rozstawią na terenie Browarów Warszawskich swoje stoiska, gdzie niczym na wielkich światowych targach, zaprezentują swoje najlepsze dzieła i poczęstują tymi skarbami rządnych piwnej praktyki gości wydarzenia. Na liście obecności podczas festiwalu znalazło się 20 najlepszych browarów rzemieślniczych, a wśród nich m.in. Ale Browar, Pinta, Artezan, Palatum, Hopito, Browar Bałtów, Browar Kazimierz i oczywiście Browar Warszawski.

…PO DANIA I PRZEKĄSKI

Na zielonych placach Browarów pojawią się stoiska z piwnym street-foodem, w których znane i uwielbiane przez Was restauracje mieszkające na co dzień we wnętrzach Browarów (m.in. Nine’s, Bombaj Masala, Port Royal MINI, Sobremesa, Boston Burger, Gastronomji i obowiązkowo Browar Warszawski) wyjdą Wam naprzeciw i będą serwować dania oraz przekąski perfekcyjnie komponujące się z piwem. Także większość restauracji w swoich wnętrzach zaproponuje dania, które pasować będą do piwa. Browary w czasie Festiwalu odwiedzą również śledzie z Bornholmu, a w wybranych restauracjach przygotowane będą kolacje towarzyszące ze specjalnie na ten wieczór przygotowanym menu z piwnym pairingiem.

Szczegółowy harmonogram wszystkich atrakcji można znaleźć na kanałach społecznościowych Browarów Warszawskich oraz na stronie Festiwal Piwa (browarywarszawskie.com.pl). Zapraszamy do wspólnego  świętowania  kilkusetletniej tradycji warzenia piwa na Woli, która ożywa na naszych oczach!  

Tekst powstał we współpracy z Echo Investment.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.09.2022
Aktualizacja: 19.09.2022