Pierwszy salon florystyczny połączony z kawiarnią

Udostępnij artykuł

Lokal powstanie przy ul. Księcia Bogusława X (wejscie od ul. Jagiellońskiej). Obecnie prowadzona jest rekrutacja personelu. W salonie, oprócz kawy, oferowane będą sałatki, przekąski i desery.

Salony florystyczne połączone z gastronomią to nowość na polskim rynku. Placówki tego typu popularne są w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych.

Marka Tiffany Flowers powstała w Kalifornii. W salonach dostępne są wiązanki okolicznościowe i dekoracje kwiatowe dedykowane uroczystościom ślubnym i weselnym, które wykonywane są na zamówienie. Marka jest również synonimem dobrego smaku i elegancji. Oczekującym na zamówienie oferowana jest kawa i przekąski.

W Polsce coraz częściej otwiera sie punkty gastronomiczne w niestandardowych miejscach. Przykładem może być szwedzka firma Loopy’s World, która wkracza do Polski budując sieć rodzinnych centrów zabaw. Wraz z nimi ruszy także nowy koncept restauracji Loopy’s Food, które będą promować zdrowe jedzenie. Bardzo popularne są też kąciki kawowe i gastronomiczne w sklepach. Tu liderem jest marka Tchibo z siecią sklepo-kawiarni. Istniej też kilka konceptów, które sprzedaż kaw i herbat połączyły z salą do ich degustacji (m.in. Czas na Herbatę, Pożegnanie z Afryką).

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 23.07.2010
Aktualizacja: 23.07.2010