Pizza Dominium: 11 nowych rodzajów w rzymskim wydaniu

Udostępnij artykuł
Polacy kochają ten przysmak, uwielbiają włoską kuchnię i jej tradycyjne produkty. Zachwycają się stylem życia Włochów oraz Dolce Vita. Pizza Dominium wychodząc naprzeciw kulinarnym gustom i smakom swoich gości wprowadziła do menu, aż 11 nowych rodzajów Pizzy Rzymskiej.

Są to nowe smaki i kompozycje rodem wprost ze słonecznej Italii. Ten rodzaj pizzy wyróżnia przede wszystkim chrupiące ciasto przygotowane według oryginalnej włoskiej receptury na zakwasie, ze specjalnie wyselekcjonowanej mąki typ ‘’00’’ z dodatkiem włoskiej oliwy extra virgin, które razem sprawiają, że ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, ma delikatny, niepowtarzalny smak i zapach. Bazą do budowania smaku pizzy jest sos przygotowywany z przetartych pomidorów. Nie ma w nim żadnych przypraw ani sztucznych dodatków. Żeby gościom restauracji Dominium zaoferować najlepszy smak, bezpośrednio z Włoch importowane są oryginalne składniki takie, jak: delikatna prosciutto cotto, wyraziste Salame Napoli czy ulubiona przez wszystkich – prosciutto parma,  ser mozzarella produkowany wg oryginalnej włoskiej receptury oraz ulubione warzywo Włochów – karczochy. Pizza Rzymska przygotowywana jest w jednym rozmiarze – średnim i krojona na 6 kawałków.

Pizza Rzymska – kwintesencja włoskiego Dolce Vita!

Pizza Rzymska ma kojarzyć się gościom restauracji Pizza Dominium z włoską fiestą, biesiadą, zabawą, jedzeniem z przyjaciółmi czy rodziną – gwar, pyszne jedzenie przy wspólnym stole – czyli włoski klimat w polskiej sieci pizzerii. Spotkania, podczas których goście restauracji mają możliwość poznania i spróbowania nowości oraz włoskich produktów, wykorzystywanych do przygotowania nowych Pizz Rzymskich, a także skosztowania oryginalnej oliwy Monini Gran Fruttato, nowej oferty win czy aromatycznej kawy Lavazza  – dopełniające smak i ucztę. A na deser włoskie klasyki do wyboru: panna cotta lub tiramisu.

– Smakiem Pizzy Rzymskiej pragniemy przenieść naszych gości  do słonecznej Italii, wywoływać uśmiechy na twarzy, zachęcić do włoskiej fiesty przy wspólnym stole w gronie najbliższych. W restauracjach Pizza Dominium chcemy budzić apetyt na życie i jedzenie,  szerzyć włoskie „Dolce Vita” (słodkie życie”). Dobrą zabawę i pyszne jedzenie, znajdziecie w Pizza Dominium! – mówi Piotr Dzierżek, prezes zarządu Dominium.

Pizza Rzymska – aż 11 nowych rodzajów pizzy!

– Inspiracji do większości nazw naszych nowych Pizz Rzymskich, poszukiwaliśmy w składnikach, które są użyte do ich przygotowania. Kilka pizzy posiada oryginalne nazwy dobrze znane we włoskich regionach i są one dokładnym odwzorowaniem składników np:. Puttanesca od sosu o tej samej nazwie. Nowe Pizze Rzymskie to niezwykle bogata oferta dla miłośników włoskiej pizzy, zwłaszcza dla osób nie jedzących lub ograniczających spożycie mięsa – to aż sześć nowych pizzy wegetariańskich w naszym menu oraz jedna wegańska. Chcąc zagwarantować najlepsze doznania smakowe, Pizze Rzymskie są dostępne tylko bezpośrednio w lokalu  – dodaje Piotr Dzierżek, prezes zarządu Dominium.

PIZZA MARINARA       

Włoski klasyk i jedna z najstarszych rodzajów pizzy rodem z Neapolu. Najprostsza oraz  najpopularniejsza we Włoszech odmiana pizzy. Jej tajemnica to łatwo dostępne składniki, ale za to najwyższej jakości. Nazwa wiąże się z jej prostymi składnikami, które łatwo można było przechowywać w dawnych czasach, przez co pizza była ulubioną potrawą marynarzy podczas długich rejsów – stąd nazwa Marinara.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, świeży czosnek, oregano, świeża bazylia.

PIZZA FIESTA MARGHERITA     

Idealna pizza dla miłośników włoskich klasyków! To najpopularniejsza pizza na świecie, powstała w 1889 roku na cześć królowej Włoch – Margherity di Savoia. Kucharz Raffaele Esposito stworzył pizzę, której kolory składników reprezentowały barwy narodowe Włoch: zielony (bazylia), biały (mozzarella) i czerwony (pomidory). Pizzę nazwano od imienia królowej – Margherita.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, pomidorki cherry, świeża bazylia.

PIZZA PARMA
To, co fani pizzy lubią najbardziej –  klasyczne smaki słonecznej Italii. W roli głównej włoska szynka długodojrzewająca – prosciutto crudo. Jej proces dojrzewania trwa od 8 do 24 miesięcy. Wyraźny zapach, delikatny i aromatyczny smak, czynią ją jedną z najbardziej popularnych wędlin na świecie.

Składniki:  sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, prosciutto crudo, pomidorki cherry, rukola.

PIZZA PESCATORE

Propozycja dla smakoszy tuńczyka, który zaraz po makaronach, produktach z pomidorów, serach i oliwie jest kolejnym produktem na liście popularności wśród Włochów również, jako składnik na pizzy. We Włoszech tuńczyk ceniony jest nie tylko za smak, ale również za bardzo dobre wartości odżywcze. Czerwona cebula, oliwki oraz sos 100% pomidorów, przełamują wyraźny smak tuńczyka, nadają pizzy dużo świeżości i lekkości.

Skład: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, tuńczyk, czarne oliwki, czerwona cebula.

PIZZA PUTTANESCA     

Wspaniały śródziemnomorski smak dla fanów pikantnych potraw. Nazwa pizzy pochodzi od włoskiego klasyka – sosu Puttanesca, składającego się z: kaparów, anchois, świeżej natki pietruszki i chili. Wszystkie te składniki zostały użyte na nowej pizzy.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, anchois, kapary, chili, świeży czosnek, natka pietruszki.

PIZZA SICILIANA

Smaki Sycylii i najpopularniejsze włoskie specjały na jednej pizzy czyli: kapary, anchois i tuńczyk, które są powszechnie spożywane na całej Sycylii. Pizza w wydaniu sycylijskim to zdecydowanie oferta dla fanów słonych smaków.
Składniki: sos 100% pomidorów, mozzarella, anchois, tuńczyk, kapary, świeża bazylia.

PIZZA PROSCIUTTO COTTO
Propozycja pizzy z gotowaną włoską szynką. Prosciutto cotto jest bardzo popularną i lubianą szynką wśród Włochów. Przyrządzanie polega na jej długim gotowaniu, co powoduje, że jest tak niebywale aromatyczna, ale i delikatna w smaku. W połączeniu z pieczarkami oraz świeżą natką pietruszki, tworzy niezwykle lekką i aromatyczną kompozycję.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, prosciutto cotto, pieczarki, świeża natka pietruszki.

PIZZA SALAME

Włoski klasyk, wyborny w swojej prostocie. Mała ilość składników i wysokiej jakości włoskie salami – Salame Napoli, nadają pizzy charakter oraz niepowtarzalny smak. Salame Napoli to tradycyjne włoskie salami, o wyrazistym smaku i aromacie. Zanim znajdzie się na naszej pizzy, musi dojrzewać od 60 do 80 dni.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, Salame Napoli.

PIZZA CAMPANIA

Nazwa pizzy wywodzi się od włoskiego regionu Campania, znanego z różnego rodzaju upraw, ogrodów i sadów. To kompozycja idealna dla ceniących sobie tradycyjne połączenia smaków sera „Favita”, cebuli oraz oliwek, a także osób, które szukają pizzy bez mięsa, ale z bogatą kompozycją składników i smaków.

Składniki: sos 100 proc.  pomidorów, mozzarella, czarne oliwki, ser Favita, czerwona cebula, świeży czosnek i szpinak.

PIZZA CARCIOFI

Włosi kochają Karczochy! Ich smak jest łagodny, lekko orzechowy, a niektórzy uważają, że cierpko-gorzkawy. Świetnie komponują się na pizzy z pomidorami i serem. Karczochy poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego, mają liczne właściwości i wartości odżywcze, które jako pierwsi docenili mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, skąd karczochy pochodzą.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, grillowane karczochy, świeży czosnek.

PIZZA PROSCIUTTO CON PERA

Klasyczne połączenie gruszki, szynki prosciutto crudo oraz sera pleśniowego blue cheese – to propozycja dla fanów kompozycji smaków: słodkiego oraz słonego. Uwielbiana przez Polaków szynka prosciutto crudo, nadaje tej kompozycji wyjątkowy smak. Wyraźny zapach, delikatny i aromatyczny smak szynki czynią ją jedną z najbardziej popularnych wędlin na świecie. Jej proces dojrzewania trwa od 8 do 24 miesięcy, a pizza z jej dodatkiem to gwarancja kulinarnego sukcesu.

Składniki: sos 100 proc. pomidorów, mozzarella, prosciutto crudo, gruszka, blue cheese, rukola.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 11.03.2019
Aktualizacja: 11.03.2019