PKP: food court na dworcu Warszawa Centralna

Udostępnij artykuł

Inwestycja na Dworcu Centralnym obejmie elewację hali głównej, zewnętrzne pasaże wokół hali głównej na poziomie zero, a także wszystkie ogólnodostępne przestrzenie wewnętrzne. Podróżni będą mieli do dyspozycji m.in. nowoczesną przestrzeń gastronomiczną (food court nad kasami biletowymi), centrum informacji miejskiej i turystycznej, zmodernizowaną poczekalnię, bank, sklepy znanych marek. Dodatkowo zaplanowano zmianę obecnego układ punktów gastronomicznych na dworcu.

Zmodernizowany dworzec będzie w pełni oddany do użytku na przełomie 2011 i 2012 roku. Podczas prac obiekt będzie czynny dla pasażerów. Okresowo poszczególne części dworca będą jednak wyłączane z ruchu. Wartość prac wynosi około 47 mln zł netto. Inwestycja jest finansowana ze środków własnych PKP SA.

Do 2012 roku PKP SA przeznaczą na modernizację dworców kwotę 980 mln złotych (brutto). Remonty finansowane są z następujących źródeł: fundusze Unii Europejskiej (547 mln złotych), fundusze budżetu Państwa (434 mln złotych) oraz fundusze własne PKP SA (102 mln złotych). Prace budowlane w ramach tego programu na pierwszych dworcach rozpoczęły się w pierwszej połowie 2010 roku. Łącznie przygotowano programy inwestycyjne dla 77 obiektów.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 06.07.2010
Aktualizacja: 06.07.2010