PKP: food court na dworcu Warszawa Centralna

Udostępnij artykuł

Inwestycja na Dworcu Centralnym obejmie elewację hali głównej, zewnętrzne pasaże wokół hali głównej na poziomie zero, a także wszystkie ogólnodostępne przestrzenie wewnętrzne. Podróżni będą mieli do dyspozycji m.in. nowoczesną przestrzeń gastronomiczną (food court nad kasami biletowymi), centrum informacji miejskiej i turystycznej, zmodernizowaną poczekalnię, bank, sklepy znanych marek. Dodatkowo zaplanowano zmianę obecnego układ punktów gastronomicznych na dworcu.

Zmodernizowany dworzec będzie w pełni oddany do użytku na przełomie 2011 i 2012 roku. Podczas prac obiekt będzie czynny dla pasażerów. Okresowo poszczególne części dworca będą jednak wyłączane z ruchu. Wartość prac wynosi około 47 mln zł netto. Inwestycja jest finansowana ze środków własnych PKP SA.

Do 2012 roku PKP SA przeznaczą na modernizację dworców kwotę 980 mln złotych (brutto). Remonty finansowane są z następujących źródeł: fundusze Unii Europejskiej (547 mln złotych), fundusze budżetu Państwa (434 mln złotych) oraz fundusze własne PKP SA (102 mln złotych). Prace budowlane w ramach tego programu na pierwszych dworcach rozpoczęły się w pierwszej połowie 2010 roku. Łącznie przygotowano programy inwestycyjne dla 77 obiektów.

 

Opublikowano: 06.07.2010
Aktualizacja: 06.07.2010