Wstępna koncepcja inwestycji zakłada, że w piwnicach obiektu – na powierzchni użytkowej 600 mkw. – znajdzie się m.in.: bar, kawiarnia zaplecze socjalne, kuchenne i techniczne. Na parterze (pow. 650 mkw.) zaplanowano gastronomię, sale konsumpcyjne, konferencyjne, komunikację (dźwig osobowy) oraz zaplecze sanitarne, na piętrze (600 mkw.) oraz na poddaszu (około 550 mkw.) – część hotelową z zapleczem.
Firma odpowiedzialna za opracowanie projektu, wykona także plan zainstalowania przyłączy wody, kanalizacji sanitarnej, energii elektrycznej, wewnętrznej instalacji wod-kan, co, cw, klimatyzacji, wentylacji mechanicznej, wewnętrznej instalacji elektrycznej (oświetlenie, siła, zasilanie urządzeń), odgromowej oraz projekty: odwodnienia, oświetlenia terenu, dróg wewnętrznych, parkingów, zieleni oraz projekt wnętrz. Projekt architektoniczny oraz zakres planowanych prac musi być uzgodniony z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków w Przemyślu.
Z danych Ministerstwa Sportu i Turystyki wynika, że obecnie w gminie Cieszanów nie funkcjonuje żaden obiekt sklasyfikowany jako hotel. W całym województwie podkarpackim działa 97 hoteli. Wśród nich brakuje hoteli luksusowych (nie ma pięciogwiazdkowców, a czterogwiazdkowe hotele są cztery, w tym dwa w Rzeszowie). Hoteli trzygwiazdkowych funkcjonuje 45, 39 dwu- oraz dziewięć jednogwiazdkowych.