Makaron to niezmiennie jedno z najbardziej popularnych dań. 25 października pasta, uwielbiana w różnych odsłonach, obchodzi swoje święto. Bolognese, a może Carbonara – który smak jest najchętniej wybierany w naszym kraju?
Glovo globalnie zrealizowało w ciągu ostatnich 12 miesięcy 7 mln dostaw makaronu, z czego w Polsce liczba ta wyniosła ponad 900 tys. Co ciekawe, spośród wszystkich użytkowników platformy delivery, Polacy uwielbiają makaron prawie tak jak Włosi, plasując się na czwartej pozycji pod względem konsumpcji (12,8 proc. wszystkich zamówień w Glovo). Podium należy kolejno do mieszkańców Hiszpanii (24 proc.), Rumunii (18,5 proc.) i Włoch (16 proc.).
Pasta jedzona jest w wielu wariantach smakowych. Najbardziej popularne na świecie pozostają: długie i cienkie Spaghetti, rurki Macaroni, zapiekana Lasagne, pierożki Ravioli i wstążki Tagiatelle. Polacy najchętniej korzystają z przepisów na makaron Bolognese, z kurczakiem, Carbonara i wege. Polak okazał się także użytkownikiem Glovo, który w ciągu 12 miesięcy zamówił największą liczbę makaronów – 1 157.
Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.