Polska edycja konkursu Les Chefs en Or rozstrzygnięta

Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej zwyciężył w tegorocznej polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or zorganizowanej przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Dwuetapowe zmagania oficjalnie zakończyły się 18 czerwca, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Zwycięzca otrzymał 2 tys. zł i statuetkę. Szkoła, w której na co dzień szlifuje swoje kulinarne umiejętności, 3 tys. zł w bonach na zakupy do Selgros Cash & Carry oraz puchar.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli sprawdzić swoje umiejętności oraz powalczyć o wartościowe nagrody dla siebie oraz swoich szkół w polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. Warto podkreślić, że konkurs został zorganizowany mimo pandemii, z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa. Jesienne eliminacje odbyły się wyjątkowo w formule online. Młodzi kucharze mierzyli się na tym etapie z tematem „sztuka mięsa”. Zadaniem było przygotowanie dania na bazie dowolnie wybranego kawałka mięsa uwzględniając produkty oraz tradycje kulinarne regionu, z którego pochodzą zawodnicy. W wyniku tych zmagań wyłoniono dziewięciu najlepszych uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski.

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU BROG B2B WOBEC PRZEJAWÓW KSENOFOBII I NARUSZEŃ ZASAD ETYKI W PRZESTRZENI MEDIALNEJ
>> kliknij aby się zapoznać <<

W finale, który odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy na bazie selera. O tym jaki produkt zostanie wzięty na warsztat przez młodych kucharzy zdecydowali internauci, w głosowaniu na profilu Facebook Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Wybierali między łososiem, perliczką i selerem.

Zwycięzca może być tylko jeden

Po zaciętej rywalizacji, która wymagały nie tylko umiejętności, wiedzy, ale i wyobraźni, zwyciężył Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Danie, które zapewniło mu pierwsze miejsce na podium to strudel z selera z jabłkiem, żurawiną, kolendrą i palonym masłem. Obok znalazł się bombon z kaszanki w panko, grasica smażona na maśle, mizeria z karmelizowanym rabarbarem oraz sos demi glace z wiśniami w żelu, ziarnami kawy i korzennymi przyprawami.

Seler był dla mnie wyzwaniem, to dość trudne warzywo i osobiście nie jest moim ulubionym. Jednak ostatnio inspirują mnie jarzyny, szczególnie te niepopularne, dzikie zioła i rośliny jadalne. Sporo eksperymentuję. Próbuje różnych połączeń w kuchni, dzięki czemu wykonałem danie finałowe, z którego jestem zadowolony i które zapewniło mi wygraną. Talerz, który przygotowałem na początku powstał na papierze. To mój sposób pracy nad nowymi kompozycjami. Najpierw szkicuję i maluję, bawię się składnikami a następnie dopracowuję je. Bardzo chciałem, żeby seler w moim daniu był zapieczony w cieście. W związku z tym, że lubię także cukiernictwo zdecydowałem się na podanie go w strudlu w lekko słodkim wydaniu mówi Tomasz Jarmolski.

W skład jury, które oceniało młodych kucharzy weszli: Jan Kuroń – absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu, Jarosław Uściński – prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Także Andrzej Drus – manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Marek Burkacki – szef kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Konkurs Les Chefs en Or to absolutnie fantastyczny projekt i inicjatywa. Po pierwsze, jest to wsparcie gastronomii poprzez realne działania, ale także dostrzeżenie młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych i pomoc w rozwinięciu im skrzydeł. Wszystko to na światowym poziomie realizacji i w bardzo przyjemnej atmosferze – podsumowuje Jan Kuroń.

Bardzo cieszymy się, że mimo pandemii udało nam się przeprowadzić kolejną edycję konkursu Les Chefs en Or. To kolejny dowód naszego wsparcia dla branży. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom, a szczególnie oczywiście tym, którzy stanęli na podium, gdyż tegoroczny poziom był bardzo wysoki. Cieszymy się, że możemy wspierać zapał i kulinarny talent każdego z nich. Mamy nadzieję, że to dopiero początek ich sukcesów w kulinarnym świeciemówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Ważnym elementem jest także możliwość wsparcia szkół gastronomicznych. Dzięki temu możemy przyczynić się do rozwoju młodych kucharzy – dodaje.

Była to już kolejna edycja konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych organizowana przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Poprzednia miała miejsce w listopadzie 2019 roku i także cieszyła się dużym zainteresowaniem.

Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories Instytutu Kulinarnego Transgourmet a już niebawem na kanale YouTube instytutu pojawi się film z finału.  

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.