Przedmiot zamówienia obejmuje całodzienne żywienie pacjentów hospitalizowanych w PCM w Pleszewie tj. produkcję posiłków, dostarczanie ich pacjentom w oddziałach oraz zebranie i mycie naczyń. Liczba pełnych posiłków (składających się ze śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji) wynosi średnio miesięcznie 5 000. Wartość tego zamówienia może wynieść około 6 mln zł. Szpital przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50 procent zamówienia podstawowego. Do kontaku z zainteresowanymi firmami został wyznaczony Andrzej Szablewski. Kontakt: Pleszewskie Centrum Medyczne w Pleszewie Sp. z o.o., ul. Poznańska 125 a, 63-300 Pleszew tel. 627 420 719, www.szpitalpleszew.pl).
Aktualnie w ramach szpitala w Pleszewie działa 13 oddziałów – m.in. dziecięcy, położniczy, noworodkowy, chirurgiczny, ortopedyczny, rehabilitacji, ratunkowy, kardiologiczny i wewnętrzny. Ponadto, na terenie szpitala funkcjonuje laboratorium, hospicjum domowe, blok operacyjny, zakład diagnostyczny oraz zakład opiekuńczo-leczniczy. Ponadto, w szpitalu znajduje się 15 poradni lekarskich.
W Polsce największymi firmami cateringowymi są między innymi: Aspen Res, Impel Catering, Gastropol Group, Eurest Poland oraz Dussmann.