Powstało Stowarzyszenie Dostawców Rozwiązań dla Sektora HoReCa

Udostępnij artykuł
Komentują: Przedstawiciele Stowarzyszenie Dostawców Rozwiązań dla Sektora HoReCa
[SPECJALNIE DLA NAS] Za inicjatywą stoi grupa 10 przedstawicieli czołowych producentów i dostawców sprzętu gastronomicznego. Stawiamy sobie za cel konsolidację branży oraz działania mające na celu uporządkowanie wielu obszarów rynku HoReCa, za pomocą wypracowania branżowych standardów.

Od wielu lat obserwujemy rynek krajowy, a ostatnio również europejski i dostrzegam brak jakiegokolwiek przedsięwzięcia, które skupiałoby i reprezentowało  branżę związaną z sektorem HoReCa . Producenci, importerzy oraz firmy handlowe nie posiadają żadnego wsparcia czy ciała, które mogłoby  doradzać i pomagać w rozwoju biznesu – twierdzi Sławomir Wyrożemski inicjator powołania Stowarzyszenia. – Od wielu miesięcy spotykamy się w gronie zaprzyjaźnionych przedstawicieli firm funkcjonujących na polskim rynku i rozmawiamy o wyzwaniach i przyszłości  dla całego sektora HoReCa,  wspólnie dostrzegając pilną potrzebę szerszego działania na rzecz  branży.

Dotychczas  nasza działalność nie była sformalizowana – dodaje Łukasz Metko – ale ogromne zainteresowanie i aktywność uczestników naszych branżowych spotkań, zmobilizowała nas do rozpoczęcia procedury zawiązania stowarzyszenia, które będzie skupiać, wspierać i reprezentować dostawców dla sektora HoReCa. Jeżeli chcemy być silnym i zauważanym sektorem w gospodarce,  musimy zacząć mówić jednym głosem oraz podążać w wspólnym kierunku.  Jesteśmy przekonani, że tylko skonsolidowane działania przyniosą wymierne efekty.

Grupa założycielska to przede wszystkim profesjonaliści z branży – podkreśla Łukasz Zdrojkowski. – Dzięki doświadczeniu zdobytemu w różnych obszarach rozwoju biznesu sektora HoReCa, mamy możliwość podjęcia wspólnych działań w wielu kierunkach. W pierwszej kolejności skupimy się na znanych nam dobrze potrzebach sektora, jednocześnie uważnie wsłuchując się w głos rynku. Stowarzyszenie stawia sobie za jedno z głównych wyzwań i celów, wspieranie przedsiębiorców na arenie nie tylko Polski, ale i międzynarodowej tak, aby pojawiające się szanse zostały zauważone i w pełni wykorzystane.

Materiał powstał na potrzeby:
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.02.2020
Aktualizacja: 17.02.2020