Przed nami Bocuse d’Or Poland 2021

Udostępnij artykuł
Już 4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa w Krakowie pięciu młodych szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w kulinarnej rozgrywce.

Jestem bardzo zadowolony, że kolejna edycja naszego konkursu odbędzie się na EXPO w Krakowie podczas targów HoReCa. Udana selekcja w 2019 zachęciła nas do tegorocznych rozmów. Obie strony nie zastanawiały się długo nad podjęciem współpracy. W 2019 pokazaliśmy, że wspólnie możemy stworzyć wydarzenie na europejskim poziomie, więc dlaczego tego nie powtórzyć w tym roku. Sprawdzone miejsce, profesjonalna targowa ekipa i wspaniała krakowska gastronomia to gwarancja sukcesu. Dokładamy cegiełkę do promocji lokalnych szefów kuchni i restauracji na świecie – powiedział Jacek Krawczyk prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Z kilkunastu zgłoszeń, udało się wyłonić drogą preselekcji pięciu kandydatów, wśród których znaleźli się:

Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie
Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu
Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu
Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie
Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania. Każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18 proc. Pozostałe składniki według uznania kandydata.

Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze, a następnie zaserwowane na talerzach, musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni. Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada. Czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji. Tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej. W jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni (nie zabraknie gwiazdek Michelin).

Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 23.09.2021
Aktualizacja: 23.09.2021