Restauracja Craft w The Bridge Wrocław MGallery ma nowego szefa kuchni

Udostępnij artykuł

Igor Arent-Rabiej, od lat jest związany z wrocławską gastronomią. Teraz został szefem kuchni restauracji Craft, ktora jest częścią pięciogwiazdkowego hotelu The Bridge Wrocław MGallery. Pracował wcześniej we wrocławskich restauracjach Gospoda Wrocławska, OKWineBar, Mosaiq, a także OVO Bar & Restaurant.

Jednym z najważniejszych kroków w mojej karierze było przejście od modernistycznego stylu do postmodernizmu, czyli prostoty. Idąc tropem skandynawskim, ponad ozdobniki i techniczne eksperymenty przedkładam skupienie się na produkcie. Wolę na talerzu trzy elementy, które mają smak, niż dziesięć, z których jeden dominuje nad resztą. Danie ma być domkniętym okręgiem, w którym smaki współgrają i uzupełniają się. Żeby to osiągnąć, czasem lepiej z czegoś zrezygnować mówi Igor Arent-Rabiej.

Nowy szef kuchni

Ta filozofia dobrze wpisuje się w DNA restauracji Craft. Jest kulinarnym sercem hotelu The Bridge Wrocław MGallery, położonego na Ostrowie Tumskim, w zabytkowej części Wrocławia. Craft od początku stawia na minimalizm, wysokiej jakości produkty od małych, lokalnych producentów, a także rzemieślnicze podejście do tworzenia dań i koktajli. Igor podkreśla, że nie planuje rewolucji, a ewolucję wcześniej obranego kierunku. Dużą wagę przykładać będzie do ogólnego doświadczenia gościa, większą rolę w przygotowaniu dań ma odgrywać węgiel i ogień.

Chcemy oddać w jedzeniu to, co pierwotne – podkreśla. Żeby to osiągnąć, minimalizujemy wpływ czynników nowoczesnych. Stosujemy techniki i kompozycje, które nie przesłonią smaku produktów. Bardzo ważne jest też w naszej filozofii wsłuchanie się w opinie naszych gości. Rozwój naszej karty będzie w dużej mierze uzależniony od ich oczekiwań.

W aktualnym menu Craft przygotowanym przez Igora znajdują się m.in. papryczki padrone w żytniej tempurze, śledź z porem, limonką i śmietaną, kaczka z jarmużem, selerem i jabłkowym demi-glace. Także lody z chleba z piernikiem i musem cytrynowym. Wizytę w Crafcie można połączyć z pobytem w hotelu The Bridge Wrocław MGallery. Obiekt oferuje 184 pokoje, w tym szeroką gamę apartamentów, z których roztaczają się widoki na miasto, Odrę oraz katedrę.

Restauracja Craft

Rzemieślnicza restauracja będąca części pięciogwiazdkowego hotelu The Bridge Wrocław MGallery. Powstała w 2019 roku, wprowadzając nową jakość na kulinarnej mapie Ostrowa Tumskiego i Wrocławia. Wnętrza zaprojektowane przez pracownię H-Hospitality, rzemieślnicza filozofia i dbałość o produkt, stworzyły jakość docenianą przez wrocławian i gości hotelu. Duży wpływ na atmosferę panującą w Crafcie ma otoczenie. Z okien roztacza się widok na Plac Katedralny i neogotycki budynek seminarium z końca XIX wieku. Wizyta w tej restauracji jest również okazją do podejrzenia rytuału ręcznego zapalania ulicznych latarni gazowych, jednego z symboli Wrocławia.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.02.2022
Aktualizacja: 17.02.2022