Restaurant Week wystartował. Jakie restauracje warto odwiedzić?

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] Festiwal ruszył pod hasłem #FoodLooksGood. Trzy dania i koktajl dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach.

Pa Tha Thai Żoliborz Warszawa

W mieszczącej się w sercu Żoliborza restauracji, serwowane są dania bazujące na tajskich recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Zespół kucharzy pochodzących ze słonecznej Azji – szefem Suratem Butsarakhamem na czele – specjalnie na Festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to pikantne krewetki na sałatce mango (przystawka). Tradycyjne Massaman Curry z wołowiną, ryżem jaśminowym i orzechami nerkowca oraz na deser – smażone lody waniliowe z siekanymi orzechami.

Nadzieja Poznań

Nadzieja mieści się przy ulicy Zwierzynieckiej 3. Danią bazują tu na na produktach sezonowych od lokalnych dostawców tworząc unikalne propozycje. W ten świat zaprasza szef kuchni, który specjalnie na Festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Weeka zjemy tu smaczne kompozycje, które potrafią przekonać nawet rasowych mięsożerców. Będą m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicznej botwiny podane na puree z pasternaku. Także pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bio owsianą śmietaną.

Chopina 5

W gronie śląskich restauracji biorących udział w Festiwalu, znajduje się Chopina 5. To zupełnie nowe miejsce mieszczące się w odrestaurowanym zabytkowym budynku. Autorskie dania uzupełnia wyselekcjonowaną kartą win i smacznych koktajli. Wszystko to w oparciu o regionalne produkty od lokalnych dostawców. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. roladkę z kurczaka z risotto grzybowym, pudrem szczypiorkowym,  prażonym jarmużem oraz chipsem bekonowym z wędzoną papryką czy chrupiący croquette grzybowy na pęczotto dyniowym z karmelizowaną brukselką i prażonymi pestkami dyni.

Stara Kuchnia

Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. dorsza z konfitowanym żółtkiem, espumą cytrusową i szafranem czy roladkę z bakłażana z żurawiną, słonecznikiem, topinamburem i kaszą bulgur.

Kameralna

Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. flambirowaną wątróbkę drobiową z grenadyną, pomidorami i sosem śmietanowo-musztardowym. W wersji wege czeka stek z kalafiora na puree z marchewki z estragonem i sosem chimichurri.

Autorskie menu w okazyjnej cenie

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 17.10.2022
Aktualizacja: 17.10.2022