Rozpoczęły się eliminacje do Les Chefs en Or

Udostępnij artykuł

Chodzi o konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu. Autorzy dziewięciu najlepszych receptur zmierzą się w finale w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie do zdobycia będą nagrody pieniężne, miesięczny staż pod okiem ekspertów oraz nagrody dla szkół.  

Po raz kolejny Transgourmet i Selgros umożliwiają młodym pasjonatom sztuki kulinarnej sprawdzenie swoich umiejętności w polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. Firma przyczynia się do rozwoju gastronomii od lat wspierając szkoły gastronomiczne, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni. Konkurs kulinarny dla szkół to jeden z przykładów  – poprzednie edycje cieszyły się dużym zainteresowaniem i przyciągały wielu chętnych. Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja będzie miała dwustopniowy charakter. Etap online wyłoni dziewięciu najlepszych uczniów ze szkół w całej Polsce. Ci podczas wielkiego finału zmierza się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.  

„Jak ryba w sosie” to temat zadania eliminacyjnego

Danie z dowolnej ryby, z autorskim sosem oraz dodatkiem skrobiowym i warzywnym można do 16 października zgłosić do konkursu poprzez formularz na stronie internetowej leschefsenor.pl . Spośród nadesłanych zgłoszeń jury składające się z przedstawicieli OSSKiC, Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Kadry Narodowej Polskich Kucharzy wskaże ośmiu finalistów. Dziewiątego wybiorą obserwatorzy fanpage’a Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebooku. 16 listopada cała dziewiątka zmierzy się w staraniach o główną nagrodę. A jest o co walczyć!   

Edukacja i inspiracja są wpisane w DNA naszej firmy, więc dla zwycięzców kolejnej edycji Les Chefs en Or przygotowaliśmy wyjątkowe nagrody. Zaproszenie najlepszego uczestnika na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet umożliwi zaobserwowanie umiejętności najlepszych kucharzy, ale przede wszystkim otrzymanie solidnej porcji wiedzy na temat produktów, technik kulinarnych oraz najnowszych trendów w gastronomii mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. 

Dodatkowo dla zwycięzcy przewidziana jest nagroda pieniężna w wysokości 3000 zł, natomiast szkoła, do której uczęszcza otrzyma dodatkowo 5000 zł do wykorzystania na zakupy w Selgros Cash & Carry. Ponadto szkołę odwiedzą też eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów.

Co więcej, Bartosz Peter przygotuje swoje popisowe danie rybne, którym zdobył uznanie w finale Global Chefs Challenge w czerwcu bieżącego roku. Dla drugiego i trzeciego miejsca również przewidziana jest gratyfikacja pieniężna. Szkoły wszystkich uczestników otrzymają bony zakupowe do wykorzystania w halach Selgros.  Szczegóły zadania eliminacyjnego oraz regulamin konkursu znajdują się na stronie internetowej leschefsenor.pl. Zgłoszenia są przyjmowane do 16 października.

Tekst powstał we współpracy z Selgros Cash & Carry.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.09.2022
Aktualizacja: 22.09.2022