Rząd przedłuża obostrzenia. Co z gastronomią, hotelami, handlem?

28 stycznia minister zdrowia Adam Niedzielski podczas konferencji prasowej ogłosił przedłużenie panujących restrykcji. Wyjątkiem są centra handlowe, które mogą wznowić działalność 1 lutego, zostają też zniesione godziny dla seniora. Wszystkie pozostałe obostrzenia, dotyczące m.in. branży HoReCa – obowiązują do 14 lutego.

Branie pod uwagę tylko dziennej liczby zachorowań to zbyt mało. Musimy sugerować się innymi ryzykami, a prezentowany w listopadzie plan należy traktować orientacyjnie. Sygnały napływające z Wielkiej Brytanii są niepokojące. Nieuwzględnienie elementu, jakim jest sytuacja pandemiczna w innych krajach europejskich, byłoby nieodpowiedzialne. Dlatego decyzja, którą podjęliśmy sprowadza się do przedłużenia obostrzeń. Etap odpowiedzialności potrwa do 14 lutego – powiedział Niedzielski.

Minister dodał również, że rozważane są scenariusze uruchamiania, np. gastronomii w poszczególnych regionach, gdzie sytuacja pandemiczna jest lepsza. W przypadku szkół, taki wariant też brano pod uwagę, jednak przeważyło przekonanie o dawaniu wszystkim równych szans. Nie ma jeszcze jednak żadnej konkretnej decyzji w tej kwestii sektora HoReCa. Niedzielski skomentował też, że handel jest stosunkowo bezpieczny, ponieważ zakupy wykonujemy szybko, zakrywamy usta i nos, a w restauracjach nie nosimy maseczki i prowadzimy długie rozmowy. Punkty gastronomiczne w galeriach pozostają oczywiście zamknięte. Możliwy jest jedynie dowóz oraz podawanie żywności na wynos.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Ograniczenia i zasady bezpieczeństwa
  • Obowiązuje utrzymywanie co najmniej 1,5-metrowej odległości między pieszymi.
  • Konieczne jest zasłanianie ust i nosa w miejscach publicznych, m.in. na ulicy, w autobusie, w przychodni, sklepie czy w kościele.
  • Obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej restauracji – możliwy jest jedynie dowóz oraz podawanie żywności na wynos.
  • Ograniczone jest prowadzenie działalności hotelarskiej (z wyjątkami).
  • Nieczynne są stoki narciarskie.
  • Zawieszona jest działalność niektórych placówek kultury, w tym m.in. teatrów czy kin.
  • Obowiązuje zakaz działalności klubów nocnych, dyskotek i innych miejsc udostępnionych do tańczenia.
  • Zawieszona jest działalność basenów, aquaparków, siłowni, klubów i centrów fitness (z wyjątkami).
  • Środkami transportu zbiorowego może podróżować ograniczona liczba osób.
  • W kościołach obowiązuje limit osób – max. 1 osoba na 15 m2, przyzachowaniu odległości nie mniejszej niż 1,5 m.
  • W zgromadzeniach publicznych może uczestniczyć max. 5 osób.
  • Obowiązuje zakaz organizacji wesel, komunii, konsolacji i innych uroczystości oraz przyjęć okolicznościowych.
  • Targi, wystawy, kongresy i konferencje mogą odbywać się wyłącznie on-line.
  • Obowiązują ograniczenia związane z przekraczaniem granicy i ruchem międzynarodowym.
  • Uczniowie klas I-III szkoły podstawowej uczą się stacjonarnie. Uczniowie wyższych klas szkół podstawowych i ponadpodstawowych uczą się zdalnie.

Przedsiębiorcy z branży HoReCa jeszcze będą musieli poczekać z wznowieniem stacjonarnej działalności swoich biznesów. W styczniu jednak na popularności zyskała akacja #OtwieraMY, do której przyłączają się kolejni właściciele i decydują się na zaproszenie gości, klientów do restauracji, hoteli, na stoki narciarskie mimo panujących restrykcji. Swoje decyzje argumentują brakiem wystarczającej pomocy rządowej, rosnącym zadłużeniem, troską o pracowników i przedłużającymi się restrykcjami dla branży.

ŚWIAT HOTELI listopad-grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoz
nać się z pełną treścią publikacji <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.