W nowej odsłonie sieć przygotowała dla gości kompozycje ze zdrowych składników, które sprawdzą się w jesienne dni. W roli głównej w menu Salad Story nie zabrakło królowej jesieni. Mowa o pieczonej dyni, w towarzystwie wędzonego sera, winogron, czarnej soczewicy i pieczonej papryki oraz nieco pikantnej harissy z dodatkiem autorskiego dressingu z żurawiny.

Sezon na dynię w Salad Story składa się z: dwóch sałatek, wege jesień, oraz jesienny kurczak, dwóch wrapów dynia seitan wrap oraz dynia kurczak wrap, dwóch zup: z dyni oraz wege curry z dyni, bowla – curry dynia bowl, soku odporność.
Jesienne nowości
SAŁATKA WEGE JESIEŃ – to kompozycja, bogata w beta-karoten. Ten korzystnie wpływa na wzrok oraz wspomaga układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne w sezonie jesiennym. Zawiera witaminy z grupy B, a także liczne przeciwutleniacze, które razem wspomagają procesy krwiotwórcze. Dodatek rozgrzewającej przyprawy, wspomaga pracę układu pokarmowego, eliminuje dolegliwości z nim związane, przyspiesza metabolizm oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.
SAŁATKA JESIENNY KURCZAK – to źródło dobrze przyswajalnych witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Czarna soczewica bogata jest w błonnik. Jej regularne spożycie pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Zawarte w buraku czerwonym przeciwutleniacze hamują rozwój infekcji, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz spowalniają procesy starzenia.
KURCZAK DYNIA WRAP – to źródło dobrze przyswajalnego białka, które jest niezbędne w procesie syntezy hormonów, regeneracji tkanek i narządów oraz wchodzi w skład przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami. Dzięki obecności polifenoli, w tym resweratrolu, wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia oraz wykazuje działanie ochronne na naczynia krwionośne. Dodatek posypki z kaszy gryczanej korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz stanowi źródło magnezu.
DYNIA SEITAN WRAP – to źródło białka roślinnego, którego zadaniem jest zapewnienie równowagi i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera witaminy A i C wspierające układ odpornościowy oraz zapobiegające powstawaniu infekcji. Witamina A pełni także istotną rolę w procesie widzenia oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne. Kompozycja jest także dobrym źródłem potasu odpowiedzialnego za utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej, regulację ciśnienia tętniczego oraz usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
CURRY DYNIA BOWL – to posiłek z dużą ilością przypraw. Wspomagają przemianę materii, a także witamin wzmacniających odporność, co idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, usprawniają pracę układu pokarmowego oraz przyspieszają metabolizm. Dynia jest źródłem beta-karotenu, który wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną oraz korzystnie wpływa na poprawę kolorytu naszej skóry. Zawarte w kompozycji kiełki bogate są w wiele cennych składników, m.in. sulforafan, glukozynolany, izotiocyjaniany.
SOK CYTRUSOWA ODPORNOŚĆ – jest źródło witamin, składników mineralnych, aktywnych naturalne związków oraz błonnika pokarmowego. Bogate źródło witaminy C. Oprócz wsparcia odporności wykazuje wiele innych właściwości. Cytrusy zawierają również cenne dla naszego organizmu flawonoidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.