Śląskie: hotel spa powstaje w Siewierzu

Udostępnij artykuł

Hotel Podkowa powstaje w Siewierzu na miejscu funkcjonującego do sierpnia 2009 roku jednogwiazdkowego obiektu o tej samej nazwie. Obiekt został zburzony i na działce powstaje zupełnie nowy budynek, który pomieści m.in. 40 pokoi, cztery sale konferencyjne, restaurację z salą bankietową na 80 osób, drink bar, klub oraz centrum rekreacji o nazwie Water Spa.

Spa w Hotelu Podkowa będzie dysponować basenem rekreacyjnym, strefą termalną (łaźnie i sauny) oraz sześcioma gabinetami zabiegowymi, w których będzie można doświadczyć zabiegów francuskiej marki Phytomer. Obiekt będzie również funkcjonować jako weekendowe day spa dla aglomeracji katowickiej. Dlatego, oprócz zabiegów pielęgnacyjnych i masaży, w menu spa znajdą się też zabiegi z pogranicza kosmetyki estetycznej, w których wykorzystywane będą najnowsze technologie. Inwestorem całego przedsięwzięcia jest lokalna firma rodzinna – Hotel Restauracja Podkowa Mariola Czarnecka.

Z danych Ministerstwa Sportu i Turystyki wynika, że w Siewierzu działa tylko jeden hotel – dwugwiazdkowy Prestige, a w powiecie będzińskim jest ich pięć (trzy dwu- oraz dwa trzygwiazdkowe). W całym województwie śląskim hoteli funkcjonuje około 159. Hotel Podkowa Spa&Wellness będzie 18. hotelem czterogwiazdkowym w tym regionie.
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 15.07.2010
Aktualizacja: 15.07.2010