Smokey Chipotle wracają do MAX Premium Burgers

Udostępnij artykuł

To jedna z ulubionych propozycji sezonowych w menu MAX Premium Burgers. Ich dymny aromat pokochało wielu gości. Teraz wracają w towarzystwie frytek ze słodkich ziemniaków. 

Smokey Chipotle to burgery rozmiaru Grand Deluxe. Jak zawsze w przypadku MAXa występują one w wariantach: z wołowiną, kurczakiem oraz wegetariańskich: z serem halloumi i Delifresh Plant Beef. Charakterystyczny smak barbecue to zasługa przede wszystkim sosu chipotle (znanych z kuchni meksykańskiej wędzonych papryczek jalapeño). Ponadto w składzie jest też majonez, sałata lodowa, piklowana czerwona cebula, krążki cebulowe i cheddar (oprócz wersji z halloumi). Skład burgera wołowego wzbogaca też bekon. Nowe frytki z batatów dodają nieco słodyczy i słoności. 

Chciałem, by słodka nuta BBQ w smaku burgera Smokey Chipotle nie dominowała za bardzo. To był problem wielu innych burgerów, jakie jadłem. Kiedy tworzyliśmy Smokey Chipotle, chcieliśmy, żeby było w nim więcej aromatu dymu niż słodkości. Teraz, kiedy można go połączyć z frytkami z batatów osiągamy zrównoważony efekt smakowy – powiedział Jonas Mårtensson, szef kuchni w MAX Premium Burgers.

Stworzenie MAXowych Crispy Fries – chrupiących frytek ze skórką zajęło Jonasowi siedem lat. Ale doświadczenie zdobyte podczas tych długich poszukiwań zaprocentowało w przypadku frytek ze słodkich ziemniaków. Zespół Jonasa stworzył doskonałą recepturę niemal za pierwszym podejściem. Frytki są nieco cieńsze niż typowe frytki z batatów, dłużej zachowują chrupkość. 

Frytki ze słodkich ziemniaków są pyszne jako takie, ale jeśli chcecie nieco poeksperymentować ze smakiem, spróbujcie ich z którymś z naszych sosów. Moje ulubione połączenie to frytki i sos Topiony ser. Zestawiasz słodką chrupkość frytek oraz kremową słoność sosu i otrzymujesz smak, który na pewno Cię urzeknie– mówi Jonas Mårtensson. 

MAX zapowiada kolejne nowości produktowe już w najbliższym czasie. 

Historia MAX Premium Burgers

To najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W menu dominują burgery: od małych po największe Grand Deluxe, frytki, shak’i, sałatki i inne przekąski typu nuggety czy skrzydełka kurczaka.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 13.01.2022
Aktualizacja: 13.01.2022