Sopra: ponad 4 mln zł za żywienie pacjentów

Udostępnij artykuł

Firma będzie przygotowywała i dostarczała posiłki bezpośrednio do pacjentów szpitala, w tym dzieci, w opakowaniach jednorazowych. Według specyfikacji zamówienia dostarczane posiłki muszą odpowiadać zaleceniom lekarskim oraz dietetyka i być oparte na najczęściej stosowanych dietach, tj. normalnej, lekkostrawnej, wątrobowej, wrzodowej, cukrzycowej, cukrzycowo-wątrobowej, trzustkowej i płynnej, diety specjalne dla ZOL oraz diety dla dzieci 1-3 lata (papki lub zupki mięsno – jarzynowe; z drobiu). Ponadto w szpitalu stosowane są diety indywidualne wg zaleceń.

Zamówienie obejmuje również m.in.: dostarczannie posiłków regeneracyjnych, zaopatrzenie oddziałów szpitalnych w napoje oraz odpowiednie jednorazowe kubki, wykonywanie czynności związanych z przygotowywaniem napojów w wysterylizowanych butelkach oraz odebranie opakowań. Zakres tego zamówienia obejmuje przygotowywanie posiłków dla pacjentów w średniej liczbie osobodni na poziomie 9500 miesięcznie, w tym 1200 dla oddziałów dla dzieci.

Oprócz firmy Sopra swoje oferty na żywienie pacjentów tego szpitala złożyły jeszcze dwie firmy: ISS Facility Services oraz Greg RTC. Oferta firmy Greg została jednak odrzucona, a ofertę firmy Sopro szpital wybrał ze względu na najniższą zadeklarowaną cenę.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 30.07.2010
Aktualizacja: 30.07.2010