Steki z wołowiny Kobe w Restauracji Merliniego

Udostępnij artykuł
Dla wielbicieli najlepszej jakości mięsa lokal przygotował unikalną degustację porównawczą połączoną z wine pairingiem, podczas której można spróbować steków  ze wszystkich oferowanych przez restaurację gatunków wołowiny. Wśród stałych pozycji menu goście znajdą steki przygotowane z wołowiny „Kobe style” z hodowli Tajima Gyu, oraz amerykańskiego Black Angusa z certyfikatem USDA Prime, wyselekcjonowanymi przez rzeźników Ottomanelli & Sons z Nowego Yorku.
Kobe – najdroższa wołowina świata

Kobe pochodząca od japońskich czarnych krów z gatunku Wagyu to najbardziej ceniona przez smakoszy, najzdrowsza, najdelikatniejsza i jednocześnie najdroższa wołowina na świecie.  Jest ekskluzywnym produktem chronionym znakiem jakości. Restauracja Merliniego jest jednym
z nielicznych miejsc w Warszawie, gdzie można zjeść steki z oryginalnej japońskiej wołowiny „Kobe style” pochodzącej od rasy krów Wagyu.  Nazywane są one „królewskimi krowami” i słyną z najwyższej jakości mięsa, którego sekret tkwi w wyjątkowych warunkach, w których są hodowane.
Na co dzień puszczana jest im muzyka klasyczna, aby mogły się relaksować, są karmione ekologiczną paszą, pojone piwem i masowane sake. To wszystko nadaje ich mięsu wyjątkowy i delikatny smak oraz specyficzną marmurkowatość, która jest znakiem rozpoznawczym wołowiny Kobe. Niezwykłe walory smakowe sprawiają, że wołowina pochodząca od krów Wagyu stała się obiektem pożądania koneserów steków na całym świecie. Na szczęście nie trzeba odwiedzać  Japonii, aby spróbować oryginalnej Kobe, czeka na fanów steków w restauracji Merliniego.

Degustacja porównawcza steków nie tylko dla koneserów

Restauracja Merliniego słynie z wyjątkowej oferty steków pochodzących z najlepszych hodowli w Polsce i na świecie. Szeroki wybór specjalnie wyselekcjonowanej wołowiny goście zawdzięczają Bartłomiejowi Czerwińskiemu, właścicielowi restauracji, który osobiście czuwa nad wyborem i jakością dostarczanej wołowiny.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W Merliniego stawiamy na jakość. Współpracujemy wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami, którzy są przez nas skrupulatnie weryfikowani. Odwiedziliśmy ich – zarówno w Polsce, jak i USA oraz Japonii. Mamy więc pewność, że mięso, które serwujemy, pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Jakość ma także odzwierciedlenie w smaku mięsa. Jest ono delikatne, kruche i zarazem soczyste. Takie, jak być powinno – mówi współwłaściciel Merliniego oraz Executive Chef Bartłomiej Czerwiński.

W menu restauracji Merliniego goście znajdą m.in. rib eye i  rostbef z polskiego Czerwonego Angusa, New York strip i filet mingon z Black Angusa z certyfikatem USDA Prime, a także rib eye z kością od Ottomanelli & Sons, Bleecker  Str. New York City. Na najbardziej wysublimowanych smakoszy czekają rostbef oraz polędwica Tajima Gyu “Kobe Style” najwyższej klasy A5/BMS12. Pozycje te są dostępne jako oddzielne dania w menu, a także w formie degustacji porównawczej, podczas której podawane są steki ze wszystkich oferowanych gatunków wołowiny. Degustacja  jest polecana zarówno koneserom, jak i zaczynającym swoją przygodę ze stekami.  Doskonałym rozwiązaniem jest skorzystanie z wine pairing’u,  podczas którego sommelier dobiera wina najlepiej komponujące się ze smakiem podawanych dań. Łączna waga zestawu steków wynosi 2 kg i kosztuje 1295 zł. Degustacja jest rekomendowana dla 4 osób. Wine pairing to koszt 150 zł od osoby.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.12.2019
Aktualizacja: 17.12.2019