Jak czytamy na portalu, Subway stara się na całym świecie rozwijać swoje filie w nietradycyjnych miejscach takich jak szpitale, centra administracyjne czy lotniska. Podobnie ma być w Europie Środkowej i Wschodniej. W roku ubiegłym Subway uruchomił punkty w centrach administracyjnych w Pradze i w Warszawie. W tym zaś roku został otwarty pierwszy bar sieci w naszym regionie zlokalizowany przy stacji paliw (przy BP w Pyrzowicach). Nietradycyjne lokalizacje to niższy koszt dla franczyzobiorców sieci (koszty można ograniczyć nawet do 40 proc.).
Subway posiada aktualnie 34 restatauracje w Polsce. Do końca roku sieć będzie liczyła 50 placówek. Plan Subway’a to 200 restauracji do końca 2015 r.
Subway to sieć franczyzowych restauracji szybkiej obsługi, które oferują przede wszystkim kanapki i sałatki. Firma należy do Doctor’s Associates, Inc. i posiada ponad 32,6 tys. lokali w 91 państwach. Pierwsza placówka Subway w Polsce powstała w Krakowie na Placu Dominikańskim, niedaleko Rynku Głównego. Obecnie w Polsce znajdują się 34 restauracje, m.in.: w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Gdyni, Bielsku-Białej, Poznaniu, Szczecinie, we Wrocławiu, w Łodzi, Płocku, Opolu, Rzeszowie i Lublinie. Tymczasem dziesięć kolejnych jest w przygotowaniu. Nowe placówki zlokalizowane będą m.in.: w Wałbrzychu, Warszawie, Gdańsku, Opolu, Kielcach, Ostrowie Wielkopolskim i Szczecinie.