Świąteczne receptury do karty napojów, które pokochają goście

Udostępnij artykuł

Grudzień to czas spotkań i przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. To idealna okazja dla lokali gastronomicznych aby roztoczyć świąteczną aurę i zainteresować klientów. Jakie napoje wybrać do karty w tym czasie aby było magicznie? Przygotowaliśmy świąteczne receptury, które rozgrzewają i pobudzają kubki smakowe! Absolutny hit grudniowy! Wyjątkowe doznania smakowe i zapachowe gwarantowane. Smakują naturalnie – za sprawą soków owocowych i naturalnych składników –  i wyglądają magicznie! Poznaj cztery wyjątkowe receptury.

ROOIBOS HONEY  (ulubiony napój Mikołaja)

  • 40 ml koncentratu MONIN Rooibos
  • 15 ml syropu MONIN Honey
  • 100 ml gorącego mleka

Wszystkie składniki podgrzej razem. Udekoruj powstałą piankę mleczną startą gałką muszkatołową.

PIERNIKOWE LATTE

  • 20 ml syropu MONIN Gingerbread
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 ml espresso

Do wysokiej szklanki wlej syrop, następnie ciepłe mleko i porcję espresso. Udekoruj pisakiem MONIN L’Artiste Red Velvet.

MAGICZNE ŚWIĘTA

  • 15 ml syropu MONIN Cloudy Lemonade Base
  • 10 ml puree MONIN Yuzu
  • 15 ml syropu MONIN Spiced Red Berries
  • gorąca woda

Wszystkie składniki wymieszaj z gorącą wodą w szklance. Do dekoracji użyj plaster świeżej pomarańczy, rozmaryn, świeżą żurawinę, wierzch posyp cukrem pudrem i uzyskaj efekt puchu śniegowego!

SPICED BERRIES MULE

  • ½ limonki
  • 10 ml syropu MONIN Bergamote
  • 10 ml syropu MONIN Spiced Red Berries
  • 40 ml wódki/ginu

Top up gazowany napój imbirowy. Do wysokiej szklanki wyciśnij limonkę i wrzuć ją do środka. Wypełnij szklankę lodem i wlej syropy oraz alkohol. Wymieszaj i uzupełnij napojem imbirowym. Udekoruj suszonymi cytrusami i borówką.

Masz ochotę na więcej inspiracji? Przyjdź na profesjonalne warsztaty dla barmanów, baristów i innych pracowników gastronomii gdzie przekazujemy konkretną dawkę wiedzy o trendach w branży napojów, przedstawiamy nowości i inspirujemy, pokazując wyjątkowe połączenia smakowe z użyciem syropów premium MONIN.

Tekst powstał we współpracy z MONIN.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.12.2022
Aktualizacja: 19.12.2022