Szczypta przekory w Szkole Barmanów

Udostępnij artykuł

9 listopada w centrum szkoleniowym Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów w Warszawie w ramach cyklu wydarzeń specjalnych #warsztatytematyczne odbyło się spotkanie „Dragma– pierwszy polski rzemieślniczy wermut”.

Prowadzący wspólnie z młodymi barmanami oddali hołd naszym przekornym przodkom. Uczestnicy mogli się dowiedzieć od prelegentów, że Dragma to pierwszy polski rzemieślniczy wermut, czyli wino naturalnie wzmocnione i aromatyzowane ziołami oraz ingrediencjami botanicznymi. Receptura Dragmy – stworzona przez mistrzów i pasjonatów – bazuje na najwyższej jakości składnikach: rocznikowych węgierskich winach od winiarskich legend, ekologicznych ziołach z puszczy białowieskiej oraz polskim spirytusie.

Dragma to staropolskie określenie na szczyptę – szczyptę tego i owego, którą dodawano do ówczesnych win, aby poprawić ich smak. Doprawianie win na szeroką skalę spowodowało w XVI wieku wprowadzenie zakazów, zabraniających kupcom tego procederu. Jednak przekorni Polacy niewiele sobie z tego robili i dzięki temu na terenach Rzeczypospolitej sporządzano wermuty niemal 200 lat wcześniej nim zajął się tym Antonio Carpano – Włoch uważany za ojca współczesnych wermutów. 

Warsztaty były podzielone na część merytoryczną poświęconą tajnikom produkcji wermutu, składnikom i smakowi oraz część praktyczną w której Patryk Biadacz zabrał uczestników w podróż po nieoczywistych smakach i technikach. Pojawił się dym, piana, tynktury i białka.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Źródło: Ogólnopolska Szkoła Barmanów

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 21.11.2022
Aktualizacja: 21.11.2022