VI Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już w poniedziałek

Udostępnij artykuł
Wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się 25 listopada. Tym razem, na zaproszenie Województwa Mazowieckiego, Warszawskiej Organizacji Turystycznej oraz Miasta Warszawy, gospodarzem największej kulinarnej Gali w Polsce będzie Warszawa.

W wydarzeniu weźmie udział 800 gości, w tym setki szefów kuchni, których restauracje znajdą się w Żółtym Przewodniku na 2020 rok. Jak co roku podczas Gali zaprezentujemy najlepszych szefów kuchni w Polsce. Nagrody, jak co roku, zostaną przyznane w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Najcenniejszy dyplom, z tytułem Szefa Roku, do tej pory został wręczony Andrei Camastrze, Wojciechowi Modestowi Amaro, Pawłowi Oszczykowi, Witkowi Iwańskiemu i Markowi Flisińskiemu. Kto dołączy do tego grona?

25 listopada to data oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2020 – przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Jest on ogólnopolskim, rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto zjeść, smakowicie spędzić czas, a także gdzie kupić regionalne produkty, przetestowane i polecane przez grono inspektorów Żółtego Przewodnika. Każdego roku ponad 20 wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafiają wszystkie te, które pozytywnie przejdą skrupulatną weryfikację – to miejsca naprawdę godne uwagi.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Jak zapowiadają organizatorzy, znacząco urośnie wprowadzona w ubiegłym roku kategoria POP. Selekcja cocktail i wine barów, kawiarni, cukierni i street food w wydaniu gourmet cieszy się niezwykłym powodzeniem i znakomicie wpisuje w trendy rynkowe. Na rynku pojawiła się też bezpłatna aplikacja. Od tego sezonu będzie miała jeszcze większą rolę. Zmieni się także sam Przewodnik, zyskując jeszcze bardziej prestiżową formułę. Jak zwykle goście Gali Premierowej jako pierwsi dostaną go do rąk.

Wzorem innych krajów, przyjęliśmy od tego roku formułę oznaczania nowo powstałych restauracji. Wszystkie te, które otworzyły się dopiero w roku inspekcyjnym, a pozytywnie przeszły weryfikację zostają opisane i oznaczone symbolem NOWE. Restauracje punktowane są dopiero od drugiego roku działalności.

Sama Gala, będzie miała w tym roku taką samą formułę, co w zeszłym roku, w Gdańsku – po wręczeniu nagród najlepszym szefom kuchni goście zostaną zaproszeni na prawdziwe kulinarne show! Do pięciu emocjonujących pojedynków stanie dziesiątka wybitnych szefów


© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.11.2019
Aktualizacja: 22.11.2019