W inaugurującym spotkaniu udział wzięli: właściciel hotelu Hilton w Gdańsku, Filip Wójcikiewicz, właściciel sieci sklepów Winarium, Marek Kondrat oraz kilku znanych dziennikarzy kulinarnych.
Warsztaty będą uczyć sztuki łączenia potraw z winem. Każde ze spotkań będzie miało motyw przewodni, a szczegółowy ich harmonogram pojawi się wkrótce na facebookowym profilu hotelu. Odbywać się one będą w hotelowej restauracji Mercato.
Restauracja Mercato proponuje kuchnię międzynarodową z wyraźnymi śródziemnomorskimi akcentami. Menu opracowali szefowie kuchni – Adam Woźniak i Paweł Wątor. Dopełnieniem kulinarnej podróży są wina wyselekcjonowane specjalnie dla hotelu przez Marka Kondrata.
Hilton Gdańsk to drugi hotel sieci Hilton Worldwide w Polsce rozpoczął działalność w czerwcu 2010 roku. Obiekt usytuowany jest w centrum miasta, tuż nad brzegiem Motławy. Oferuje 150 pokoi i apartamentów, a także unikalne centrum wellness z przeszklonym basenem na ostatnim piętrze budynku wraz z letnim tarasem, z którego roztacza się widok na rzekę oraz Gdańską Starówkę. Ponadto nowy hotel dysponuje wielofunkcyjną powierzchnią konferencyjno-bankietową, która jednocześnie jest największym zapleczem konferencyjnym w Gdańsku, mogąc przyjąć do 530 osób w układzie teatralnym.
Hilton Worldwide jest wiodącą światową korporacją w branży hotelarskiej, której wachlarz usług obejmuje obiekty o różnym standardzie. Już od 90 lat, sieć zapewnia bazę hotelową klientom biznesowym i turystom, oferując jednocześnie szereg dodatkowych usług, udogodnień i bonusów. Firma kontynuując tradycję założycieli, zarządza lub udziela franczyz ponad 3500 hotelom w 81 krajach.