W Sky Tower powstaną kawiarnie i restauracje

Udostępnij artykuł

Obecnie trwa końcowy etap prac budowlanych związanych z realizacją Podium kompleksu i rozpoczyna się przygotowanie etapu budowy wieży. W skład kompleksu wejdą łącznie trzy budynki (Podium B1, Wieża B2, Żagiel B3). Najwyższy z nich (B2) będzie miał 212 metrów wysokości.

W Sky Tower znajdzie się ponad 24 tys. mkw powierzchni handlowej – przeznaczonej dla kawiarni, restauracji, butików i delikatesów. Ponadto kompleks zaoferuje: centrum medyczne, spa, centrum sportowe oraz biura i 235 apartamentów.

Sky Tower powstaje na działce o powierzchni 2,7 ha w centrum Wrocławia w kwadracie ulic Powstańców Śląskich, Gwiaździstej, Wielkiej oraz Szczęśliwej. Całkowita powierzchnia obiektu wyniesie 171 tys. mkw. i jest to jedna z największych inwestycji tego typu realizowanych obecnie w Polsce. Całkowity koszt przedsięwzięcia (Sky Tower wraz z infrastrukturą towarzyszącą) wyniesie około 1 mld zł.

Jak informuje inwestor, do budowy Sky Tower zużyte zostanie 25 tysięcy ton stali, a także około 4 hektarów szkła. Na początku 2012 roku zaplanowano zakończenie prac związanych z przebudową infrastruktury technicznej i drogowej wokół Sky Tower, natomiast na kwiecień 2012 r. zaplanowano oddanie do użytku galerii handlowej. Pomysłodawcą i inwestorem kompleksu Sky Tower jest Leszek Czarnecki.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 30.06.2010
Aktualizacja: 30.06.2010