Wino na medal – rusza konkurs Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Udostępnij artykuł
To już trzecia edycja wydarzenia. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Zwycięzcy konkursu mogą oznaczać nagrodzone butelki znakiem zdobytego medalu i wyróżnić najlepsze produkty wobec klienta ostatecznego. Konkurs to szansa na zwiększenie sprzedaży
i wzmocnienie swojej pozycji w branży.

Nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów
i ekspertów winiarskich. Jury oceni produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji
w ciemno. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:

  • wina spokojne: białe, różowe, czerwone
  • wina musujące: białe, różowe, czerwone
  • wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.

W edycji 2019 najwyższe noty uzyskały czerwone wina z Włoch i Kalifornii. Wśród win wyróżnionych złotymi medalami znalazło się także jedno wino z Izraela. Łącznie na konkurs wpłynęło ponad 170 próbek. W konkursie wzięli udział i zostali wyróżnieni medalami zarówno wiodący, jak i mniejsi dystrybutorzy, a także 6 polskich winnic.

Produkty można zgłaszać do 8 maja. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 23 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.02.2020
Aktualizacja: 20.02.2020