To już trzecia edycja wydarzenia. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.
Zwycięzcy konkursu mogą oznaczać nagrodzone butelki znakiem zdobytego medalu i wyróżnić najlepsze produkty wobec klienta ostatecznego. Konkurs to szansa na zwiększenie sprzedaży
i wzmocnienie swojej pozycji w branży.
Nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową
złożoną z sommelierów
i ekspertów winiarskich. Jury oceni produkty w skali 100-punktowej metodą tzw.
degustacji
w ciemno. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:
- wina spokojne: białe, różowe, czerwone
- wina musujące: białe, różowe, czerwone
- wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.
W edycji 2019 najwyższe noty uzyskały czerwone wina z Włoch i Kalifornii. Wśród win wyróżnionych złotymi medalami znalazło się także jedno wino z Izraela. Łącznie na konkurs wpłynęło ponad 170 próbek. W konkursie wzięli udział i zostali wyróżnieni medalami zarówno wiodący, jak i mniejsi dystrybutorzy, a także 6 polskich winnic.
Produkty można zgłaszać do 8 maja. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 23 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ.
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.