#WspieramGastro i #ZostanWdomu łączą siły w projekcie „Co dziś zamówię?”

Udostępnij artykuł
Czas izolacji wymusił zmianę dotychczasowego stylu życia, jednak nie trzeba rezygnować ze wszystkich przyzwyczajeń, w tym np. ulubionych dań z restauracji. Gastronomia potrzebuje wsparcia, dlatego powstała nowa akcja „Co dziś zamówię?”. Inicjatywa narodziła się z połączenia dwóch ważnych akcji społecznych, które funkcjonują w social mediach pod hasłami #wspieramgastro oraz #zostanwdomu.

Pomoc jest bardzo prosta. Wystarczy wejść na profil „Co dziś zamówię?” i zdecydować na co mamy ochotę, dobrać odpowiedni lokal i złożyć zamówienie bezpośrednio pod wskazanym numerem telefonu. Ostatni punkt jest szczególnie ważny, ponieważ w ten sposób cała kwota, na którą opiewa rachunek trafi do zespołu restauracji.

Celem Co dziś zamówię? jest przedstawienie lokali, które oferują opcję dań na wynos i bezpośrednie przekierowanie do nich klientów. Zasięg akcji jest w tej chwili ograniczony do Warszawy, jednak w kolejnym etapie możliwe jest rozszerzenie działań na inne miasta.

Na dedykowanych profilach w social media pojawiają się selekcje potraw, przekąsek, a nawet przetworów prosto od najlepszych warszawskich lokali.

Co, gdy nie wiemy co zamówić? Z pomocą przychodzi chatbot, który podpowie niezdecydowanym, co wybrać w zależności od wielkości głodu, czy preferowanej kategorii kuchni. Za jego pośrednictwem można również zgłaszać propozycje restauracji, które zostaną przedstawione w kolejnych postach na profilach Facebook i Instagram.

Warszawskie restauracje mogą zgłaszać chęć dołączenia do akcji także w wiadomości prywatnej lub na codziszamowie@gmail.com, z krótkim opisem swojego miejsca, top pozycji w menu i kilkoma zdjęciami dań. Zespół Co dziś zamówię, przygotuje wpis w social mediach.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.04.2020
Aktualizacja: 22.04.2020