Wybieramy odświeżacz powietrza

Udostępnij artykuł
Są stosowane praktycznie w każdej przestrzeni, zarówno jeśli chodzi o dom, jak i miejsca publiczne, np. centra handlowe, hotele, biura czy restauracje. Bez względu na to, o jakim otoczeniu mówimy przyjemny zapach odgrywa ważną rolę.

Woń, która roznosi się po pomieszczeniu od razu potrafi wpłynąć na nasz nastrój i ocenę miejsca, w którym się znajdujemy. Ładny zapach działa na zmysły i sprawia, że od razu lepiej czujemy się w pomieszczeniu, w którym się znajdujemy. Oczywiście musi być on przyjemny dla naszego nosa, nie powinien być zbyt ostry, intensywny i drażniący. Co ważne powinien uwzględniać, że wśród naszych gości mogą być alergicy. Dlatego, biorąc pod uwagę gastronomię i hotelarstwo, gdzie liczba osób rotujących w pomieszczeniu jest bardzo wysoka każdego dnia, najlepiej wybrać aromaty, o jak najmniej skomplikowanym składzie chemicznym. Dlatego też zostały wprowadzone na rynek odświeżacze powietrza Clinex Air Plus, których kompozycje zapachowe nie zawierają alergenów. Są one bezpieczne dla użytkownika, a dzięki rewolucyjnej formule szybko i skutecznie odświeżają powietrze.

Niektóre sieci decydują się na jeden identyczny zapach, co pozwala gościom od razu identyfikować markę, w punkcie, której się znajdują.

Skąd nieprzyjemny zapach?

Zapachy nie do końca przyjemne mogą mieć różne źródło. Mogą być wynikiem procesów zachodzących w kuchni, np. smażenia czy gotowania, obecności zwierząt albo pochodzić, np. z toalety czy sali dla palących. Miejsce, które trudno doczyścić, także mogą powodować nieprzyjemny zapach i należy w tym miejscu pamiętać, że odświeżacz powietrza w tym przypadku nie zastąpi systematycznego utrzymywania czystości.

Odświeżacz a neutralizator

Różnica między tymi dwoma możliwości jest zasadnicza. Odświeżacze maskują nieprzyjemne zapachy, natomiast zadaniem neutralizatorów jest całkowite lub częściowe zlikwidowanie zapachu. Neutralizatory działają w ten sposób, że cząsteczki neutralizatora łączą się z cząsteczkami odpowiedzialnymi za przykry zapach i powstają nowe cząsteczki, które już nie uwalniają żadnej woni.

Clinex oferuje neutralizator Nano Protect Silver Odour Killer, który występuje w dwóch nutach zapachowych (Fresh, Green tea), dzięki czemu nie tylko likwiduje przykre zapachy, ale jednocześnie dzięki zawartości kompozycji zapachowej pozostawia delikatny, świeży zapach. Jest to nowoczesny preparat, który wykorzystuje aktywne nanocząsteczki srebra. Łącząc się z innymi składnikami sprawia, że ma unikatową zdolność likwidowania nieprzyjemnych zapachów.

Clinex Nano Protect Silver Odour Killer charakteryzuje się bardzo szybkim i skutecznym działaniem, co wyróżnia go na tle podobnych produktów. Jednak należy pamiętać, aby przed zakupem jakiegokolwiek innego neutralizatora dokładnie zapoznać się z informacjami, które producent umieścił na etykiecie. Dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że produkt, który chcemy kupić, będzie tym właściwym i dobrze spełni swoją funkcję.

Przyjemny zapach kojarzy się z czystością, jednak nie każdy produkt spełni swoją funkcję w każdym pomieszczeniu. Użycie odświeżacza powietrza jest nadal ściśle powiązane z koniecznością wentylacji i wietrzenia. Pamiętajmy też, że w małych pomieszczeniach odświeżacze nie powinny być mocno skoncentrowane, ponieważ może mieć to wpływ na samopoczucie.

Wybierajmy profesjonalne produkty

Najlepiej brać pod uwagę tylko preparaty dedykowane dla pensjonatów, hoteli, restauracji, toalet publicznych itd. Właśnie takie produkty oferuje marka Clinex, która dla dużych powierzchni stworzyła produkt Clinex Scent. Jest to wysokoskoncentrowany odświeżacz powietrza przeznaczony zwłaszcza dla sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego. Produkt posiada innowacyjną formułę, która sprawia, że nuta zapachowa uwalniana jest nawet do kilku dni. Innym produktem oferowanym przez tę markę jest Clinex Air. Jest to produkt do codziennego użytku. Możemy go stosować w niewielkich pomieszczeniach na przykład w biurach. Ilość kompozycji zapachowej w tym produkcie jest tak dobrana, aby nie stanowiła zagrożenia dla potencjalnego użytkownika.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 30.10.2019
Aktualizacja: 30.10.2019