XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” już w marcu

Udostępnij artykuł
Wydarzenie kulinarne odbędzie się pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko Zdrój, patronatem merytorycznym  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.

Jubileuszowa edycja konkursu  odbędzie się w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się  od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po pięcioletniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej . Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.  

Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie- polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego  polędwiczki wieprzowej Sokołów  oraz  drugiego dania konkursowego – deseru Debic. Zobaczymy w akcji m.in. : Dorotę Gardias,  Joannę Kurowską, Izabelę Trojanowską, Andrzeja Grabarczyka czy Tomasza Kozłowicza.

Załączniki niezbędne do wystartowania w konkursie do pobrania poniżej:

Makaron – receptura
Danie główne – receptura
Deser – receptura
Arkusz zgłoszeniowy
Oświadczenie
Regulamin

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.01.2020
Aktualizacja: 08.01.2020