Zmywarka do hotelu – kiedy i jak wybrać?

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] Kiedy pytają mnie, co w gastronomii jest najważniejsze, bez wahania odpowiadam, że zmywarka. Oczywiście, nie mógłbym inaczej. Zmywarka to po prostu niekwestionowana bohaterka każdego lokalu, niezależnie od jego wielkości i serwowanego menu. To najważniejsze urządzenie, które nie tylko przyspiesza realizację zamówień i odciąża pracowników, ale także zapewnia całemu personelowi większy komfort codziennej pracy – mówi w specjalnym komentarzu do Świata Hoteli Marcin Wajda, dyrektor marketingu i PR Winterhalter Polska.

Marcin Wajda, Winterhalter

O wyborze zmywarki najlepiej pomyśleć na początku planowania wyposażenia lokalu – jeżeli znamy już miejsce, w którym powstanie nasz gastronomiczny biznes, najprawdopodobniej wiemy wszystko, co niezbędne do dokonania właściwego wyboru bohaterki naszego zaplecza.

Czasem jednak wybór tej jedynej nie należy do najłatwiejszych. Jest natomiast kilka ważnych kwestii, które wystarczy przeanalizować, by od początku zadbać o długie i szczęśliwe życie naszej gastronomii. Wybierając zmywarkę do restauracji, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze, typ i wielkość naszego lokalu. To pomoże określić wielkość i pojemność zmywarki. Dla małej restauracji wystarczająca będzie nieduża, kompaktowa zmywarka, analogicznie: większy lokal będzie potrzebował maszyny o większej pojemności.

W niedużych, przytulnych kawiarenkach zmywarka często znajduje się w zasięgu wzroku klienta, nieznacznie ukryta za kontuarem. W takich typach lokali wielkość, forma i planowane ustawienie zmywarki mają ogromne znaczenie, głównie z przyczyn estetycznych.

ŚWIAT HOTELI – LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli listopad-grudzień 2022

Ważne czynniki przy wyborze

Należy zastanowić się nad rodzajem i tempem wydawania potraw. Inna maszyna sprawdzi się w restauracji serwującej duże liczbę dań w porze lunchu, inna w kawiarni, w której głównie zamawiane są napoje i lekkie desery. Jeśli menu zakłada użycie wielu naczyń, takich jak szkło lub porcelana, niezbędna będzie zmywarka z delikatnym cyklem mycia i regulowanymi stojakami. Jeśli głównie w użyciu będą ciężkie, duże naczynia oraz elementy wyposażenia: garnki i patelnie, najlepszą opcją może być mocniejsza zmywarka z nieco dłuższym cyklem mycia.

Ważnym czynnikiem jest także rodzaj dostępnej wody. Zwykle nie mamy na niego wpływu, ale przed wyborem urządzenia możemy łatwo zweryfikować z jakiego rodzaju wody będziemy korzystać w lokalu. Im twardsza woda, tym większe ryzyko plam i smug na naczyniach. W takim wypadku konieczna może być zmywarka z wbudowanym zmiękczaniem wody. To oczywiście żaden kłopot – po prostu dobrze jest wiedzieć wcześniej.

Kolejna ważna kwestia to oczywiście koszt zmywarki, w tym nie tylko początkowa cena zakupu, ale także potencjalne koszty konserwacji i napraw. Warto zainwestować w zmywarkę wyższej jakości, która nie tylko będzie działać dłużej, ale także z czasem wymagać mniej kosztownych napraw, niż tańsze zamienniki.
Ostatecznie najlepszym momentem na wybór zmywarki gastronomicznej jest czas, kiedy restauracja jest w fazie planowania. Pozwoli to inwestorowi dokładnie rozważyć wszystkie czynniki wymienione powyżej i dobrać odpowiednią zmywarkę do konkretnych potrzeb.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 10.01.2023
Aktualizacja: 10.01.2023