Znamy finalistów polskiej edycji Les Chefs en Or

Udostępnij artykuł

Zakończyły się eliminacje konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Les Chefs en Or Polska Edycja, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Autorzy najlepszych dań zmierzą się w wielkim finale, który 16 listopada odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja składa się z dwóch etapów: pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których zadaniem było przedstawienie receptury na danie z dowolnej ryby z autorskim sosem i dodatkiem skrobiowym i warzywnym. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń Jury wybrało 8 najlepszych dań, z kolei 9 finalista został wyłoniony w drodze głosowania na fanpagu Instytutu na Facebook’u. W wielkim finale wystąpią:

  • Kacper Bałabuch –  Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
  • Dominik Diug – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Weronika Gurynow – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Paulina Kadysz – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu
  • Konrad Kapusta – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Piotr Marcinkowski – Zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku
  • Dawid Poznański – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
  • Michał Świdnicki – ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie
  • Aleksander Wolski – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Zwycięzca finału otrzyma zaproszenie na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Ponadto organizatorzy przewidzieli nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros Cash & Carry dla szkoły zwycięzcy na kwotę 5000 zł. Co więcej, szkołę odwiedzą też Eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom eliminacji, a zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w finale!

Zwycięskie dania można zobaczyć TUTAJ.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Tekst powstał we współpracy z Selgros Cash & Carry.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 27.10.2022
Aktualizacja: 27.10.2022