25 lat Pizza Hut w Polsce

Udostępnij artykuł
Dokładnie 9 listopada 1993 roku na wrocławskim rynku otwarto pierwszą w Polsce restaurację tej marki. Z okazji 25. urodzin znana na świecie sieć wprowadza specjalną ofertę do swojego menu. Goście dowiedzą się też co wspólnego z pizzą mają przyjęcia w Białym Domu oraz co pizza robiła na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Pizzę Hut w 1958 roku założyło dwóch braci, pożyczając od swojej mamy 600 dolarów. Pierwsza restauracja mieściła się w małym domku – stąd nazwa restauracji – „hut” (ang. chatka). Ciekawostkę tę można znaleźć wśród 25 krótkich historii zamieszczonych na specjalnej urodzinowej stronie internetowej podjednymdachem.pl. Dowiemy się m.in. która Pierwsza Dama urządziła w Białym Domu „pizza party” oraz kiedy pizzę z dowozem wysłano na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Pierwsze kroki

Pierwsza restauracja Pizza Hut w Polsce powstała w listopadzie 1993 roku pod adresem Rynek 48 we Wrocławiu. Otworzył ją Henry McGovern, założyciel firmy AmRest, właściciel Pizza Hut. Wrocław wydawał mu się najbardziej postępowy, a decyzja o wyborze właśnie tego miasta stała się strzałem w dziesiątkę. Rok później w Polsce funkcjonowało już siedem restauracji, dziś jest ich już ponad 100.

Urodzinowa promocja

Z okazji urodzin we wszystkich restauracjach Pizza Hut w Polsce obowiązuje wyjątkowa promocja. Od 9 do 30 listopada do każdej zamówionej pizzy z regularnej oferty, pizzę Pepperoni można będzie otrzymać za złotówkę. Oferta dostępna jest nie tylko w restauracjach Pizza Hut, ale również w Pizza Hut Express oraz w opcji dostawy do klienta. W przypadku dostawy, zamówienie należy złożyć przez aplikację mobilną Pizza Hut Polska, w restauracjach natomiast podczas składania zamówienia wystarczy okazać kupon dostępny w aplikacji. Promocyjną pizzę Pepperoni otrzymamy w rozmiarze pizzy zamówionej w pełnej cenie. Więcej na stronie.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.11.2018
Aktualizacja: 09.11.2018