3 ziemniaczane dodatki, które ułatwią przygotowanie świątecznego cateringu

Udostępnij artykuł
Przedświąteczne tygodnie to czas wzmożonej pracy restauracji organizujących firmowe wigilie i firm dostarczających catering na takie wydarzenia. W menu pojawiają się dania charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia i dania główne w odświętnym wydaniu. Przygotowywanie wielu porcji w krótkim czasie to prawdziwe wyzwanie, a jeśli do tego dochodzą braki kadrowe lub załoga bez dużego doświadczenia, temat robi się jeszcze trudniejszy. Jak sobie radzić w takiej sytuacji? Na pewno warto ustalić priorytety. Poświęcić najwięcej czasu i sił na przygotowanie dań głównych, a wesprzeć się półproduktami i produktami gotowymi, jeśli chodzi o dodatki. I wcale nie oznacza to rezygnacji z dobrej jakości, wszystko zależy od tego, na jakie produkty i od jakich dostawców się zdecydujemy.

Oto trzy grupy ziemniaczanych dodatków z portfolio Aviko, które ułatwią pracę w restauracyjnej kuchni podczas przygotowywania świątecznego cateringu.

1. Gratiny ziemniaczane

To zdecydowany numer 1, jeśli chodzi o wywołanie efektu „wow”. Przygotowanie klasycznej wersji od podstaw zajmuje 1,5-2 godziny, gratiny Aviko będą gotowe w ciągu 20-25 minut. Wystarczy wyjąć z paczki potrzebną ilość porcji i wstawić do pieca konwekcyjno-parowego, pieca typu Merrychef lub piekarnika. Nie generują odpadków, zachowują idealny kształt nawet do godziny po przygotowaniu, ułatwiają kalkulację food cost dzięki policzalnej, atrakcyjnej formie babeczek (100 g lub 35 g) i są dostępne w różnych wariantach smakowych, m.in. ze szpinakiem i serem Emmentaler, z pomidorami i serem mozzarella oraz z pasternakiem i topinamburem.

2. Puree ziemniaczane

Kremowe, puszyste puree ziemniaczane to jeden z najchętniej wybieranych ziemniaczanych dodatków do dań. Można podać zarówno wariant klasyczny puree z masłem, solą i odrobiną mleka, jak i stworzyć bardziej wyrazistą kombinację, dodając np. gałkę muszkatołową, koperek, szczypiorek. Zaletą puree jest także możliwość nadawania mu atrakcyjnych form za pomocą rękawa cukierniczego. Puree ziemniaczane Aviko jest łatwe w porcjowaniu i gotowe w 10-12 minut oraz umożliwia przejrzystą kalkulację food cost. Dzięki mrożeniu produkt jest dostępny przez cały rok w powtarzalnej wysokiej jakości.

3. Ziemniaczki chłodzone

Gotowane ziemniaki to bardzo klasyczny dodatek do dań. Przygotowanie od podstaw jest bardzo proste, ale w przypadku usług cateringowych warto rozważyć skorzystanie z wstępnie przygotowanych chłodzonych ziemniaków. Dlaczego? Po pierwsze, dzięki temu, że są już obrane (chyba że wybierzemy ziemniaczki ze skórką) i podgotowane na parze, oszczędzimy czas w kuchni. Po drugie, mają podobny kształt i rozmiar (kalibracja), a więc ładnie prezentują się na talerzu. I wreszcie, do wyboru jest kilka wariantów, w tym ziemniaczki chłodzone w aromatycznych marynatach.

Autorką tekstu jest Karolina Bednarska, specjalista ds. marketingu w Aviko.
Tekst powstał we współpracy z Aviko.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 17.11.2021
Aktualizacja: 17.11.2021