5 dań, których warto spróbować podczas Festiwalu Dining Week

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] Do 31 lipca w siedmiu największych aglomeracjach i w ponad 100 słynnych restauracjach trwa Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week. Na gości czeka trzy i pięciodaniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Także festiwalowy cocktail w okazyjnej cenie (25 zł rabat z Visa).

Trwający Dining Week to dobra okazja, by spróbować najbardziej oryginalnych dań. Poniżej przedstawiamy zestawienie top 5 potraw, których warto spróbować podczas Festiwalu.

Frank – Winebar & shop (Warszawa)

Ta restauracja zlokalizowana przy ulicy Grzybowskiej 43a w Warszawie. W karcie dań duszone policzki i ozory z dzika w czerwonym winie, zapiekane z topinamburem, jeżynami, miodem spadziowym.

Papryczki 5 (Kraków)

Kolejną propozycją jest restauracja Papryczki 5. Niech nie zmyli Cię nazwa, bo w festiwalowym menu nie znajdziesz papryki, a porzeczki! Popisową propozycją szefa kuchni jest filet z kaczki z sosem z brusznicy, puree z fioletowej marchewki. Do tego pączek z gorzką czekoladą i porzeczką.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj – czerwiec 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

ORSO (Silesia)

Na talerzach – ravioli sepia z krupniokami, chutneyem z ananasa, nitkami chilli i oliwą lubczykową. Jeśli wybierasz nieszablonowe smaki, to odwiedź ORSO przy ulicy Kapelanów Wojskowych 15a w Knurowie.

Progres Bistro (Trójmiasto)

Deserów nigdy dość, szczególnie takich, jakie serwuje Progres Bistro podczas Dining Weeka. Specjalnie na Festiwal szef kuchni, Marcin Babiarz przygotował lody z siana borówki, maliny marynowane w syropie z kwiatów bzu oraz biszkopt czekoladowy.

Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie www.DiningWeek.pl. Warto się jednak spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Najlepsi szefowie kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł (25 zł rabat z Visa) dostępne będą tzy i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy Goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.07.2022
Aktualizacja: 20.07.2022